Iako je vjerojatno lakše otići do dućana i kupiti čokoladu svaki put kad vas uhvati želja za slatkim, zašto ne biste probali kod kuće napraviti svoju čokoladu i svaki je put začiniti s drugim dodacima. U nastavku donosimo recept za čokoladu iz kućne radinosti kao i prijedloge dodataka s kojima se možete zaigrati.
Sastojci:
1/4 šalice djevičanskog kokosovog ulja
1/4 šalice nezaslađenog kakao praha
2 žličice meda
dodaci po želji
Priprema:
U posudu stavite kokosovo ulje (ako je kruto, rastopite ga). Dodajte prosijani kakao u prahu te miješajte malom silikonskom špatulom.
Umiješajte med, a zatim dodatke po želji.
Žlicom premjestite smjesu u silikonski kalup za slatkiše. Zamrznite 20 minuta, dok se potpuno ne stegne. Nježno otpustite komadiće čokolade iz kalupa. Čuvajte domaću čokoladu u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi.
Ideje za dodatke:
MENTA: Čokoladnoj smjesi dodajte nekoliko kapi čistog ekstrakta metvice.
BADEMI: Umiješajte šaku nasjeckanih badema s ostalim sastojcima. Možete isto probati i s orasima, kikirikijem ili indijskim oraščićima narezanim na kockice.
KOKOS: Umiješajte šaku isjeckanog kokosa u smjesu ili ga pospite po površini prije hlađenja čokoladnih pločica.
MORSKA SOL: Nakon ulijevanja čokolade u kalup, na vrh pospite malu količinu morske soli.
KIKIRIKI MASLAC: Kad miješate čokoladu, žlicom umiješajte i rastopljeni maslac od kikirikija. Hladite dok se ne stegne.
ESPRESSO: Pomiješajte 1/8 žličice instant kave s kakaom. Za jači okus kave ovu količinu možete povećati po želji.