Sezona je mladog povrća, a posebno se ističe ono zeleno. Zelena hrana je kao stvorena za inspirativna jela koja poručuju da su hranjiva, balansirana i puna okusa domaće uzgojenih namirnica. Stoga je važno istaknuti kako bi se na našim tanjurima zeleni plodovi trebali naći što je moguće češće a kako bi obogatili klasične jelovnike uvijek su dobrodošle i nove ideje. Zvijezda ovog jela je grašak, čiji mladi plod obiluje mnogim važnim nutrijentima, uključujući vitamine A, B1, B2, B6, C, K, a od minerala prisutni su kalij, željezo, magnezij i mangan. Bogat je bjelančevinama i antioksidansima. I nakon tisućljetne konzumacije grašak je nezaobilazna namirnica u kuhinjama diljem svijeta, a za novi doživljaj sitnih zelenih plodova donosimo recept za pripremu juhe od graška, mente i pistacija! 

Sastojci

1 glavica luka
300 g smrznutog graška
2 srednja krumpira
2 do 3 lista svježe mente
400 ml povrtnog temeljca
1 žlica limunova soka
sol, papar, muškatni oraščić
ulje za prženje
oguljena pistacija

Priprema

Stavite ulje u lonac i zagrijte. Na vrelo ulje dodajte sitno nasjeckan luk i kratko pirjajte. Dodajte krumpir nascjeckan na kockice te malo pistacija (oko 2 žlice) i nastavite pirjati tri minute. Potom dodajte grašak i nascjeckanu mentu te prelijte temeljcem. Kuhajte oko 20 minuta, dok grašak ne omekša. Štapnim mikserom izmiskajte sastojke u krem juhu, začinite dodatkom soli, papra, naribanim muškatnim oraščićem i limunovim sokom. Posluženu juhu pospite pistacijama. Po želji uz juhu poslužite kiselo vrhnje i tostirani kruh. Ako želite, juhu možete dodatno obogatiti komadićima pržene slanine.

Nova dimenzija krem juhe od graška
Profimedia