Zelena torta! Znamo da zvuči čudno, ali okus ove slastice će vas oduševiti, posebno ukoliko ste ljubitelj zdrave hrane i novih kombinacija, jer ono najbolje u ovoj slastici dolazi od kakao i matcha praha te mladih tikvica. Tikvice, top povrće ljeta, odlične su u brojnim slanim ali vjerovali ili ne, i u slatkom kombinacijama. I dok vam je kombinacija tikvica i čokolade zasigurno poznata predlažemo vam da probate tikvice spojiti sa matcha prahom jer očekuje vas poslastica koja privlači kako bojom tako i okusom. 

Matcha je japanski zeleni čaj u prahu, namirnica koja se ističe snažnim antioksidativnim učinkom. Dobiva se od listića zelenog čaja ubranih s grmova skrivenim od izravne sunčeve svjetlosti. Prirodno je bogat antioksidansima, vitaminima A, B6, C i K, te mineralima magnezijem, kalcijem, željezom, kalijem, fosforom, cinkom i bakrom. A tikvice? Odličan saveznik jer pružaju slatkasto neutralan okus te sočnost i odlično se slažu s čokoladom.

Spojili smo tikvice, čokoladu i matcha prah u savršenu tortu
The Bojon Gourmet 

Zelena torta

Sastojci za tortu

550 g tikvica
430 g smeđeg šećera
4 veća jajeta
120 ml ulja
120 ml mlijeka
2 žličice ekstrakta od vanilije
120 g kakao praha
230 g brašna šećerne trstike
80 g rižinog brašna
1 žlica i 1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli

Spojili smo tikvice, čokoladu i matcha prah u savršenu tortu
The Bojon Gourmet 

Sastojci za kremu

550 g kremastog sira
115 g maslaca
200 g šećera u prahu
2 žlice i 1 žličica matcha praha
malo soli
čokoladna dekoracija (po želji)

Spojili smo tikvice, čokoladu i matcha prah u savršenu tortu
The Bojon Gourmet 

Priprema

Tikvice operite, ogulite te naribajte kako biste skupili dvije pune šalice. U većoj posudi izmiješajte šećer, jaja, ulje, mlijeko i ekstrakt vanilije. Sve dobro povežite. U drugoj posudi pomiješajte kakao prah, brašno šećerne trstike, rižino brašno, prašak za pecivo i sol. Pola smjese umutite sa smjesom od jaja i dobro promiješajte kako ne bi bilo grudica. Dodajte naribane tikvice, miješajte dok smjesa nije glatka te dodajte ostatak smjese s brašnom. Izlijte u kalup za tortu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje namazanim maslacem i koji ste posipali kakao prahom. Smjesu podijelite na tri jednaka dijela te pecite svaki u svom kalupu u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva. Nakon 30 do 40 minuta čačkalicom probajte sredinu torte, ako se ništa ne hvata, biskvit je pečen. Ostavite da se potpuno ohladi. Kremu za oblaganje torte pripremite od krem sira, maslaca, šećera u prahu, matcha praha i soli na sporoj brzini te polako pojačavajte brzinu miksanja. Krema mora biti lagana, prozračna. Prvi sloj biskvita premažite kremom u ravnomjernom sloju. Pokrijte drugim biskvitom, te ponovite s još jednim slojem. Cijelu tortu premažite kremom. Po želji tortu dekorirajte čokoladnim dekoracijama te matcha prahom. Prije posluživanja ostavite kremu oko sat vremena u hladnjaku, uz napomenu da je krema najukusnija dan-dva nakon pečenja uz čuvanje u hladnjaku.