Poželjeli ste se putovanja i malo drugačijih zalogaja? Krenite na putovanje i bez putovanja, jer uz odlične recepte to je i više nego moguće. S ovim vas receptom vodimo u Meksiko, gastronomski raj za obožavatelje tacosa među kojima se posebno ističe jelo pod nazivom Tacos al Pastor. Spoj tortilje i nadjeva od sporo pečenog svinjskog mesa, luka, ananasa i začina mogao bi vas iznenaditi, zato pripremite namirnice te odvojite malo vremena, jer ovaj recept to zaslužuje. U Meksiku se ovo jelo priprema od mesa koje se peče dugo i sporo u slojevima posloženo kao za kebab, a za tehniku pripreme zaslužni su libanonski migranti koji su u Meksiko donijeli omiljene recepte za pripremu mesa. Za pripremu kod kuće dovoljno je marinirano meso pripremiti na štednjaku ili grilu jer tajna sočnog i mekanog mesa prije svega je u dobroj marinadi koja se priprema od ananasa i papričica, te u vremenu u kojem meso odležava u marinadi.
A koje tortilje odabrati? Klasične ili one od kukuruznog brašna, vaš je odabir. Ovo je jelo odlično za druženja oko stola pri čemu odabirom sastojaka te začina svatko samostalno kreira svoj savršeni Taco del Pastor.

Sastojci
Marinada
1,5 kg svinjskog buta
1 bijeli luk, krupno nasjeckan
1 veći ananas, očišćen i narezan
½ šalice soka od naranče
¼ šalice bijelog octa
2 žlice chili praha
4 češnja češnjaka, sitno narezana
1 jalapeno papričica
1,5 čajna žličica soli
1 čajna žličica suhog origana

Za posluživanje
2 veće limete, narezane na četvrtine
½ šalice svježe nasjeckanog korijandera
1 manji crveni luk, tanko nasjeckan
12 manjih tortilja

Priprema
Oštrim nožem narežite meso na tanje trake. Nasjeckajte ananas na manje komade te 1 šalicu ananasa (ostatak ostavite za kasnije) zajedno s krupno nasjeckanim lukom, te sokom od naranče, octom, papričicom i svim začinima izblendajte u blenderu. Smjesa mora biti glatka. Prelijte marinadu preko mesa te ostavite barem četiri sata kako bi meso omekšalo te pokupilo odlične arome. Nakon mariniranja ugrijte gril tavu te na umjerenoj vatri meso pržite 2 do 4 minute. Paralelno grilajte preostali ananas. Poslužite tortilje, pripremljeno meso, zdjelice sa svježe nasjeckanim korijanderom, lukom, grilanim ananasom te limetom. Samostalnim nadjevanjem tortilje te dodavanjem sastojaka kreirajte savršeni meksički zalogaj u udobnosti vašeg doma.

Okusite Meksiko, pripremite ´Tacos al Pastor`
Shutterstock