Za’atar je arapsko ime za biljku, ali i biljnu začinsku mješavinu popularnu u izraelskoj, sirijskoj, armenskoj i turskoj kuhinji. Izvorno, mješavinu je činila samo jedna biljka, a danas se sastoji od biljaka kao što su origano, mažuran i timijan. Biljka za’tar više se gotovo i ne koristi u kuhinji jer riječ je o zaštićenoj vrsti koja je gotovo pred izumiranjem. Danas se začinska mješavina za’atar koristi isključivo u kuhinji, no namjena ima mnogo. Priprema se od suhog začinskog bilja, tostiranog sezama, mljevenog ruja (tamnocrvenih plodova kiselkastog okusa nalik brusnicama) ili suhe limunove korice i soli. Okus je biljni, pomalo zemljan, citrusan i snažan.

U zemljama Bliskog istoka druženje sa za’atarom počinje već ujutro s doručkom: posipa se po pita kruhu premazanom maslinovim uljem ili umiješa u labane, sir od jogurta. Za ručak se može dodati u npr. punjeno tijesto sa špinatom ili na pizzu, a za večeru kao marinada za ribu, povrće i meso. Kompleksna aroma fino će upotpuniti i hummus ili dipove od jogurta ili sira, s malo češnjaka i maslinova ulja, kuhana jaja, preljeve za salatu, salatu od krumpira, libanonsku fattoush salatu od pogače, pečeni patlidžan, mesna i riblja pečenja, jela od riže te kruh i peciva. Donosimo recept kako pripremiti ovu začinski mješavinu ali i savjete kako za’atar korisiti u svakodnevnoj prehrani.


Osnovni recept za za’atar

Sastojci
listići osušenog timijana, origana, mažurana, ili kombinacija
4 žlice lagano tostiranih sjemenki sezama
1/2 žličice soli
2 žlice osušenog mljevenog sumaka (ruja)

Priprema
Smrvite listiće timijana te ih pomiješajte sa sezamom i soli. Držite u dobro zatvorenoj posudi za začine.

10 načina kako koristiti za’atar:

1. Pomiješajte ga s dobrim maslinovim uljem pa u mješavinu umačite komadiće kruha ili pogače.
2. Šnitu kruha premažite sirnim namazom, dodajte ploškice rajčice i krastavca, nakapajte maslinovim uljem i pospite za’atarom.
3. Napravite kajganu sa smrvljenim feta sirom, narezanim crnim maslinama i za’atarom.
4. Pospite ga po hummusu i prelijte maslinovim uljem.
5. Dodajte ga povrću prije pečenja u pećnici (krumpirima, mrkvi, patlidžanu, tikvicama...).
6. Popržite slanutak na ulju kojem ste dodali za’atar.
7. Utrljajte ga u ribu prije pečenja na grillu.
8. Umiješajte ga u dip od avokada.
9. Pospite ga po tjestenini prelivenoj umakom od rajčice.
10. Ispecite feta sir na grillu pa ga nakapajte svijetlim medom i pospite za’atarom.

Omiljeni mediteranski začin za'atar
Profimedia