Avokado se voli na bezbroj načina, od najjednostavnijeg doručka u kojem ga samo prerežemo napola, posolimo i popaprimo, preko kremastih smoothija, hladnih juha, narezanog u sendvičima i salatama, sve do poznatog meksičkog recepta guacamolea! A znate li da njegov prepoznatljivo kremast i ‘putrast’ okus dolazi od mononezasićenih masnih kiselina koje spadaju u one zdrave koje se brinu za dobar rad srca? Te da grickanje svježeg mesa avokada djeluje poput dobrog pranja zubi? Osim mehanike kojom skida plak, njegovo je djelovanje i antibakterijsko. Također sadrži i antioksidanse te ostale protuupalne supstance, a dobar je i izvor proteina, kalija te luteina koji održava oči zdravima.
Omiljen je i zbog sposobnosti da svojim prisustvom jelima daje punoću te finu, nježnu aromu koja dolazi iz njegove svilenkaste teksture, a koju jako lijepo naglašava dodatak primjerice soka limuna ili limete. Uvijek je vrijeme za avokado, zato ne zaboravite na ovaj odličan plod i u ljetnim mjesecima. Donosimo zanimljive recepte!

Zeleni smoothie
U blenderu izmiksajte jednu smrznutu bananu narezanu na ploške, ½ očišćenog avokada, 100 ml mlijeka od badema i žličicu meda ili sirupa od agave.

Ukusni recepti s avokadom
Profimedia 

Salata s grillanim povrćem i avokadom

Sastojci
1 crvena paprika
300 g patlidžana
1 luk
1 žlica kapara
4 žlice bijelog octa
5 žlica maslinova ulja
1 žličica naribanog hrena
1 avokado
1 tikvica
sol

Priprema
Narežite papriku na komadiće, tikvicu i patlidžan na ploškice, a luk na kriške. Patlidžan posolite te nakon 15-ak minuta ocijedite. Zagrijte ulje na grill tavi pa pecite svako povrće zasebno. Očistite i narežite avokado pa ga pomiješajte s pečenim i ohlađenim povrćem. Prelijte dressingom od octa, ulja, nasjeckanih kapara i hrena. Posolite i popaprite.

Pečeni avokado s tofuom

Sastojci
2 crvena luka
2 šake peršina
2 avokada
sok od 2 limete
400 g mekanog tofua
sol, papar
3-4 žlice brašna
4 žlice ulja od suncokreta
gruba morska sol

Priprema
Oljušteni luk narežite na tanke rezance. Properite i protresite peršin pa nasjeckajte lišće i pomiješajte ga s lukom. Očistite avokado i narežite ga na kockice. Nakapajte sokom od limete. Tofu također narežite na kocke, posolite, popaprite, uvaljajte u malo brašna pa popecite na 2 žlice ulja sa svih strana, tako da postanu zlatnožute. Stavite na lim s papirom za pečenje pa držite u pećnici na 80 stupnjeva tako da ostane toplo. Zagrijte 2 žlice ulja pa vrlo kratko popecite avokado s obje starne. Izvadite pa pomiješajte s lukom i tofuom. Složite u tanjure pa nakapajte preostalim sokom od limete i pospite morskom soli. Poslužite uz bijeli kruh i po želji dodajte kriškice limete.

Ukusni recepti s avokadom
Profimedia