Avokado se voli na bezbroj načina, od najjednostavnijeg doručka u kojem ga samo prerežemo napola, posolimo i popaprimo, preko kremastih smoothija, hladnih juha, narezanog u sendvičima i salatama, sve do poznatog meksičkog recepta guacamolea! A znate li da njegov prepoznatljivo kremast i ‘putrast’ okus dolazi od mononezasićenih masnih kiselina koje spadaju u one zdrave koje se brinu za dobar rad srca? Te da grickanje svježeg mesa avokada djeluje poput dobrog pranja zubi? Osim mehanike kojom skida plak, njegovo je djelovanje i antibakterijsko. Također sadrži i antioksidanse te ostale protuupalne supstance, a dobar je i izvor proteina, kalija te luteina koji održava oči zdravima.
Omiljen je i zbog sposobnosti da svojim prisustvom jelima daje punoću te finu, nježnu aromu koja dolazi iz njegove svilenkaste teksture, a koju jako lijepo naglašava dodatak primjerice soka limuna ili limete. Uvijek je vrijeme za avokado, zato ne zaboravite na ovaj odličan plod i u ljetnim mjesecima. Donosimo zanimljive recepte!
Zeleni smoothie
U blenderu izmiksajte jednu smrznutu bananu narezanu na ploške, ½ očišćenog avokada, 100 ml mlijeka od badema i žličicu meda ili sirupa od agave.
Salata s grillanim povrćem i avokadom
Sastojci
1 crvena paprika
300 g patlidžana
1 luk
1 žlica kapara
4 žlice bijelog octa
5 žlica maslinova ulja
1 žličica naribanog hrena
1 avokado
1 tikvica
sol
Priprema
Narežite papriku na komadiće, tikvicu i patlidžan na ploškice, a luk na kriške. Patlidžan posolite te nakon 15-ak minuta ocijedite. Zagrijte ulje na grill tavi pa pecite svako povrće zasebno. Očistite i narežite avokado pa ga pomiješajte s pečenim i ohlađenim povrćem. Prelijte dressingom od octa, ulja, nasjeckanih kapara i hrena. Posolite i popaprite.
Pečeni avokado s tofuom
Sastojci
2 crvena luka
2 šake peršina
2 avokada
sok od 2 limete
400 g mekanog tofua
sol, papar
3-4 žlice brašna
4 žlice ulja od suncokreta
gruba morska sol
Priprema
Oljušteni luk narežite na tanke rezance. Properite i protresite peršin pa nasjeckajte lišće i pomiješajte ga s lukom. Očistite avokado i narežite ga na kockice. Nakapajte sokom od limete. Tofu također narežite na kocke, posolite, popaprite, uvaljajte u malo brašna pa popecite na 2 žlice ulja sa svih strana, tako da postanu zlatnožute. Stavite na lim s papirom za pečenje pa držite u pećnici na 80 stupnjeva tako da ostane toplo. Zagrijte 2 žlice ulja pa vrlo kratko popecite avokado s obje starne. Izvadite pa pomiješajte s lukom i tofuom. Složite u tanjure pa nakapajte preostalim sokom od limete i pospite morskom soli. Poslužite uz bijeli kruh i po želji dodajte kriškice limete.
Omiljena maskara Kendall Jenner košta samo 15 eura: U novom tutorialu pokazala kako postiže punije i gušće trepavice
Vlado Kalember otvorio dušu o bivšoj supruzi: 'Kad smo se upoznali, bila je mlada i trebao joj je netko kao ja...'
Haljina iz Zare postala viralni hit jer povećava dekolte: Probala sam je, pogledajte isplati li se dati 30 eura za nju
Čitatelji Storyja biraju: Tko zaslužuje titulu najljepše Hrvatice?
Isprobala sam Zarinu košulju za kojom je TikTok poludio: Pogledajte isplati li se dati 20 eura za nju