Svjetsku slavu ovaj je sir (još jednom) doživio pripremom omiljenog recepta Instagrama i TikToka, zapečen s tjesteninom i mini rajčicama. Pandemijska kuhanja vinula su ovaj sir u top liste traženih namirnica diljem svijeta a zanimljivo je kako je upravo zbog popularnosti tog recepta na tržištu čak i nedostajalo fete.
Ali feta se voli i puno prije ove nove slave, sir je to duge povijesti, onaj koji se u originalu proizvodi u Grčkoj, a privlači konzistencijom, mekoćom te ugodnim kislekastim okusom i doživljajem soli (dolazi od salamure u koju se sir uranja tijekom proizvodnje). To je sir izražene osobnosti i odlično se okusom prilagođava različitim namirnicama, pružajući tako gurmanski užitak. Za početak, dovoljno je otkriti savršen spoj feta sira prelivenog dobrim maslinovim uljem ili posluženim uz tanke kolute rajčice. Često je sastojak brojnih jela mediteranske kuhinje, voli ga se u toplim i hladnim salatama, jelima od povrća, piletine ili morskih plodova... Neodoljivo, zar ne?! A kako bi u komadu fete mogli uživati i u nekim novim foodie doživljajima donosimo recept za odličnu salatu.

Salata od pečene cikle, feta sira, jaja i oraha

Sastojci
250 g sirove cikle
sol, papar
3 kuhana jaja
malsinovo ulje
malo kima
5-6 listova zelene salate
balzamični ocat
malo meda
feta sir (količina po želji)
nekoliko oraha izrezanih na četvrtine

Priprema
Ciklu operite, ogulite i narežite na veće kocke. Potom je začinite solju, paprom i maslinovim uljem. Prebacite ciklu na papir za pečenje, pokrijte je folijom i pecite u pećnici na 220 stupnjeva oko 45 minuta ili dok ne omekša. U zdjelu složite zelenu salatu koju ste prethodno narezali na manje komade te kuhana jaja. Sve začinite dresingom od maslinova ulja, balzamičnog octa, malo soli i meda. Na kraju dodajte i pečenu ciklu, komadiće feta sira i orahe. Poslužite kao prilog pečenom mesu ali i kao samostalni obrok.