Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

slavno likersko vino

Gorčina na koju je teško biti ogorčen

Autor Emina Basara
Autor Emina Basara

Najpoznatiji talijanski barmen Leonardo Leuci, koji stoji i iza branda vermuta Del Professore, u Miva galeriji vina u Zagrebu održao je masteclass o vermutima

Izvor: StoryGourmet Press

Jerry Thomas nalazi se na listi World`s 50 Best Bars, a njegov suosnivač, Leonardo Leuci je nedvojbeno najpoznatiji talijanski barmen koji stoji i iza branda vermuta Del Professore. U Zagreb je stigao prošli tjedan na poziv Miva galerije vina te je održao masteclass o vermutima.

Izvor: StoryGourmet Press

Iako povijest vermuta (wermut = njem. pelin), fortificiranog vina aromatiziranog biljem, korijenjem, sjemenjem i začinima seže u pradavnu prošlost kada se koristio u medicinske svrhe, vermut se u 18. stoljeću u Torinu počinje posluživati kao aperitiv. Istražujući talijansku kulturu koktela te osobito pijemontsko naslijeđe, Leuci zapaža sklonost Talijana gorkom okusu: tanini iz vina, amaro, vermut – svo troje posjeduje gorčinu, pa tako u suradnji s destilerom Carlosom Quaglijom iz Antica Destilleria Quaglia nastaju vermuti Del Professore.

Izvor: StoryGourmet Press

Na vođenoj degustaciji u bistrou Jadranka Leuci je predstavio Vermouth Classico 2019, Vermouth Rosso 2019, Vermouth Superiore al Barolo 2013, Aperitivo n/v i Gin Monsieur n/v. Classico predstavlja old school style talijanskog vermuta 18. stoljeća, baziran je na muškatnom vinu pa nježno balansira između slatkoga i gorkoga. Torino Rosso na bazi nebbiola nosi note mentola s dodatkom gorke naranče. Superiore del Professore je limitirana edicija čiju bazu čini barolo, a zbog njegove posebne finoće najbolje ga je piti

samostalno, dobro ohlađenog, u vinskoj čaši. Sam naziv vertuma - "Del Professore" hommage je pioniru američke barmenske scene i ikoni barmena 19. stoljeća, Jerryju Thomasu zvanom Profesor, po kojem je imenovan i Leucijev rimski bar. 

Izbor Urednika

Royals