Povrće, poput rajčica, tikvica ili paprika, posebno ono iz domaćeg uzgoja, često poslužujemo kao prilog glavnom obroku, ali to ne mora biti jedini način uživanja u sočnim plodovima. Punjeno povrće (osim uobičajenih tikvica s mljevenim mesom ili paprika s ribanim sirom i krumpirima) pripremljeno na razne načine odličan je ljetni odabir, obrok koji se brzo priprema, a na tanjuru privlači izgledom, bojama, mirisom i okusom. Pravi praznik za oči, ali i nepce. Nadijevanje povrća doista je prava prilika da iskušate svoju kulinarsku maštu i pronađete idealan nadjev kojim ćete osvojiti ukućane, ali i uzvanike ljetnih gozbi.
Što se sve može puniti?
Doslovno sve, ali najčešće su to paprike, tikvice ili rajčice, u njih ipak stane najviše nadjeva. No pravi sladokusci znaju da se ukusna jela mogu pripremiti i punjenjem korabe, luka, patlidžana, gljiva ili pak koromača. Povrće se najčešće puni sirovo, a iznimka su koraba i luk koje je lakše nadjenuti nakon što ih se malo prokuha. Napunjeno povrće jednostavno zapecite u pećnici na 200 stupnjeva oko pola sata, poslužite toplo. Okus oduševljava. Tako ćete ih lakše i izdubiti.
A čime nadjenuti omiljeno povrće?Donosimo 3 ideje za nadjeve.
Pire od krumpira i začina
Dva stručka zelenja po izboru narežite pa s malo maslinova ulja usitnite štapnim mikserom. Dodajte 600 g skuhanih i
zgnječenih krumpira, 100 g ribanog sira, 2 žumanjka i 70 g skute (ili svježeg kravljeg sira). Dva bjelanjka čvrsto stucite i lagano umiješajte u smjesu pa njome punite povrće – najbolje korabu ili patlidžane.
Krema sa špinatom i ricottom
Otopite 300 g zamrznutog špinata i nasitno ga nasjeckajte. Pomiješajte špinat sa 500 g ricotte, 100 g ribanoga parmezana, 4 bjelanjka i 4 velike žlice krušnih mrvica. Posolite, popaprite i dodajte muškatni oraščić. Nadjevom punite rajčice ili šampinjone.
Nadjev s kus-kusom
Oko 250 g kus-kusa skuhajte u temeljcu za juhu. Jednu glavicu luka i 2 češnja češnjaka nasjeckajte pa dodajte meso
rajčica (tj. povrća kojim punite nadjev) i kus-kus. Dodajte 2 žlice maslinova ulja, 150 g narezanog feta sira i 1 žličicu harisa umaka (ili umaka od rajčice). Posolite i popaprite. Sve dobro izmiješajte i napunite povrće.
Omiljena maskara Kendall Jenner košta samo 15 eura: U novom tutorialu pokazala kako postiže punije i gušće trepavice
Haljina iz Zare postala viralni hit jer povećava dekolte: Probala sam je, pogledajte isplati li se dati 30 eura za nju
Vlado Kalember otvorio dušu o bivšoj supruzi: 'Kad smo se upoznali, bila je mlada i trebao joj je netko kao ja...'
Čitatelji Storyja biraju: Tko zaslužuje titulu najljepše Hrvatice?
Isprobala sam Zarinu košulju za kojom je TikTok poludio: Pogledajte isplati li se dati 20 eura za nju