Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAZNIK ZA NEPCE

Vrhunac sezone - punjeno povrće

Autor Martina Rafaeli
Autor Martina Rafaeli

Vrijeme dozrijevanja vrhunskog domaćeg svježeg povrća je pred nama u svoj svojoj raskoši, a mi donosimo ideje čime ga nadjenuti

Izvor: Profimedia

Povrće, poput rajčica, tikvica ili paprika, posebno ono iz domaćeg uzgoja, često poslužujemo kao prilog glavnom obroku, ali to ne mora biti jedini način uživanja u sočnim plodovima. Punjeno povrće (osim uobičajenih tikvica s mljevenim mesom ili paprika s ribanim sirom i krumpirima) pripremljeno na razne načine odličan je ljetni odabir, obrok koji se brzo priprema, a na tanjuru privlači izgledom, bojama, mirisom i okusom. Pravi praznik za oči, ali i nepce. Nadijevanje povrća doista je prava prilika da iskušate svoju kulinarsku maštu i pronađete idealan nadjev kojim ćete osvojiti ukućane, ali i uzvanike ljetnih gozbi.

Što se sve može puniti?
Doslovno sve, ali najčešće su to paprike, tikvice ili rajčice, u njih ipak stane najviše nadjeva. No pravi sladokusci znaju da se ukusna jela mogu pripremiti i punjenjem korabe, luka, patlidžana, gljiva ili pak koromača. Povrće se najčešće puni sirovo, a iznimka su koraba i luk koje je lakše nadjenuti nakon što ih se malo prokuha. Napunjeno povrće jednostavno zapecite u pećnici na 200 stupnjeva oko pola sata, poslužite toplo. Okus oduševljava. Tako ćete ih lakše i izdubiti.

A čime nadjenuti omiljeno povrće?Donosimo 3 ideje za nadjeve.

Pire od krumpira i začina

Dva stručka zelenja po izboru narežite pa s malo maslinova ulja usitnite štapnim mikserom. Dodajte 600 g skuhanih i
zgnječenih krumpira, 100 g ribanog sira, 2 žumanjka i 70 g skute (ili svježeg kravljeg sira). Dva bjelanjka čvrsto stucite i lagano umiješajte u smjesu pa njome punite povrće – najbolje korabu ili patlidžane.

Krema sa špinatom i ricottom
Otopite 300 g zamrznutog špinata i nasitno ga nasjeckajte. Pomiješajte špinat sa 500 g ricotte, 100 g ribanoga parmezana, 4 bjelanjka i 4 velike žlice krušnih mrvica. Posolite, popaprite i dodajte muškatni oraščić. Nadjevom punite rajčice ili šampinjone.

Nadjev s kus-kusom
Oko 250 g kus-kusa skuhajte u temeljcu za juhu. Jednu glavicu luka i 2 češnja češnjaka nasjeckajte pa dodajte meso
rajčica (tj. povrća kojim punite nadjev) i kus-kus. Dodajte 2 žlice maslinova ulja, 150 g narezanog feta sira i 1 žličicu harisa umaka (ili umaka od rajčice). Posolite i popaprite. Sve dobro izmiješajte i napunite povrće.

Izvor: Profimedia

Izbor Urednika

Royals