Ljetne salate dobrodošla su ideja jer pripremom različitih salata pripremamo i cjelovit, hranjiv obrok uz minimalno korištenje štednjaka. Pa tako uz malo mašte povrće, sirevi, meso i plodovi mora začinjeni domaćim preljevima osvajaju nepce. Bez obzira koje ćete namirnice odabrati naša je preporuka korištenje preljeva, umaka, dresinga, koje jednostavno možete pripremiti kod kuće. Pripremili smo za vas nekoliko ukusnih varijanti preljeva za salatu - svaki se od njih priprema od samo nekoliko sastojaka, a može se napraviti i dva-tri dana prije, uz obavezno čuvanje u hladnjaku u zatvorenoj staklenci.
Preljev od začinskog bilja
Sastojci
1 vezica miješanoga začinskog bilja (peršin, bosiljak, kopar, vlasac itd.)
150 ml temeljca
1 žličica ulja
2 žlice vinskog octa
1 prstohvat sitno naribane limunove korice
sol, papar
Priprema
Operite i ocijedite začinsko bilje te ga nasjeckajte. Pomiješajte temeljac, ulje i ocat, potom dodajte nasjeckano bilje i limunovu koricu. Preljev istucite pjenjačom pa ga posolite i popaprite po svom ukusu.
Preljev od jogurta
Sastojci
150 g jogurta
50 g kiselog vrhnja
3 žlice kečapa
1 češanj češnjaka
sol, papar
tabasco umak
worcester umak
1 - 2 žlice vinjaka
Priprema
Pomiješajte jogurt, kiselo vrhnje i kečap. Oljuštite češnjak i istisnite ga u smjesu te dobro izmiješajte sastojke. Posolite i popaprite te začinite solju, paprom, umacima tabasco i worcester te vinjakom.
Preljev od rajčica
Sastojci
1 crveni čili
2 češnja češnjaka
200 g pasiranih rajčica
sol, papar
šećer
ljuta začinska paprika
Priprema
Operite čili, prerežite ga i očistite od sjemenki. Oljuštite češnjak pa ga nasjeckajte sitno zajedno s čilijem te ga pomiješajte s pasiranom rajčicom i istucite pjenjačom. Začinite solju, paprom, šećerom i ljutom paprikom.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.