Ljetne salate dobrodošla su ideja jer pripremom različitih salata pripremamo i cjelovit, hranjiv obrok uz minimalno korištenje štednjaka. Pa tako uz malo mašte povrće, sirevi, meso i plodovi mora začinjeni domaćim preljevima osvajaju nepce. Bez obzira koje ćete namirnice odabrati naša je preporuka korištenje preljeva, umaka, dresinga, koje jednostavno možete pripremiti kod kuće. Pripremili smo za vas nekoliko ukusnih varijanti preljeva za salatu - svaki se od njih priprema od samo nekoliko sastojaka, a može se napraviti i dva-tri dana prije, uz obavezno čuvanje u hladnjaku u zatvorenoj staklenci.

Preljev od začinskog bilja

Sastojci

1 vezica miješanoga začinskog bilja (peršin, bosiljak, kopar, vlasac itd.)
150 ml temeljca
1 žličica ulja
2 žlice vinskog octa
1 prstohvat sitno naribane limunove korice
sol, papar

Priprema

Operite i ocijedite začinsko bilje te ga nasjeckajte. Pomiješajte temeljac, ulje i ocat, potom dodajte nasjeckano bilje i limunovu koricu. Preljev istucite pjenjačom pa ga posolite i popaprite po svom ukusu.

Preljev od jogurta

Sastojci

150 g jogurta
50 g kiselog vrhnja
3 žlice kečapa
1 češanj češnjaka
sol, papar
tabasco umak
worcester umak
1 - 2 žlice vinjaka

Priprema

Pomiješajte jogurt, kiselo vrhnje i kečap. Oljuštite češnjak i istisnite ga u smjesu te dobro izmiješajte sastojke. Posolite i popaprite te začinite solju, paprom, umacima tabasco i worcester te vinjakom.


Preljev od rajčica

Sastojci

1 crveni čili
2 češnja češnjaka
200 g pasiranih rajčica
sol, papar
šećer
ljuta začinska paprika

Priprema

Operite čili, prerežite ga i očistite od sjemenki. Oljuštite češnjak pa ga nasjeckajte sitno zajedno s čilijem te ga pomiješajte s pasiranom rajčicom i istucite pjenjačom. Začinite solju, paprom, šećerom i ljutom paprikom.

Pripremite 3 ukusna umak za salate
Profimedia