Ljeto je, dani su pretopli za kuhanje ali zato nešto ugodnije večeri otvaraju apetit te pozivaju na pripremu ukusnih ljetnih obroka. Ukoliko ste ljubitelj tune te mediteranskih okusa, tuna puttanesca, talijanski klasik, odlično je jelo i za vaše večernje uživanje, jer sočni se umak od rajčica, kapara i maslina savršeno slaže s tunom. A jelo, koje je inače nastalo u Napulju, još je i zanimljivije ukoliko znate da mu naziv dolazi od pojma "prijateljice noći" a priča govori da je jelo dobilo taj naziv zahvaljujući djevojkama koje su taj obrok pripremale u večernjim satima čekajući mušterije. Pripremljeni umak ostavljale bi na prozoru te tako vlastitu adresu činile još zanimljivijom.

Tuna puttanesca

Sastojci

4 odreska tune
1/2 žličice soli
malo crnog papra
1 žlica maslinova ulja
2 nasjeckana češnja češnjaka
1 filet inćuna
400 g pelata
1/4 šalice maslina
1 žlica kapara
1/8 žličice crvene paprike
2 žlice sjeckanog peršina

Priprema

Odreske tune posolite i popaprite. U veliku tavu na zagrijano ulje stavite odreske te ih pržite sa svake strane 3 do 4 minute. Gotove odreske sklonite s tave te ih pokrijte kako bi zadržali toplinu. U tavu na kojoj ste pripremali odreske dodajte sitno narezani filet inćuna i češnjak. Kratko popržite i zatim dodajte rajčicu, masline, kapare, crvenu papriku i pirjajte oko dvije minute. Gotov umak prelijte preko odrezaka tune, začinite peršinom i poslužite. Pripremljeni umak možete poslužiti i uz tjesteninu, preporuka su špageti. Dobar tek!