Brojne znanstvene studije ukazuju na zdravstvene blagodati mediteranske prehrane jer se pripremom jela mediteranske kuhinje osigurava visok unos ribe, voća i povrća, vina te maslinova ulja, namirnica koje su temelj zdravlja i zdrave prehrane, i to tako već stoljećima. Ali za istaknuti je i sinergijski učinak kombinacije tipičnih mediteranskih namirnica, što je odlična motivacija za uvrštavanje više jela koja opisujemo kao jela mediteranskog kruga. Ali kada bi morali odabrati jedno jelo koje spaja posebnost mediteranske kuhinje u jednom tanjuru bila bi to klasična riblja juha. Jednostavno, hranjivo jelo koje se priprema od ribe i povrća, a osim tanjura punog okusa priprema juhe razog je i za pripremu temeljca koji je opet savršena baza za pripremu ukusnih morskih recepata poput rižota. Naša je preporuka da pripremljenu juhu poslužite uz prženi kruh ali odličan je savjet zakuhati juhu s rižom, te tako poslužite zdrav i balansiran obrok.
Riblja juha
Sastojci
500 g fileta bakalara ili neke čvršće bijele ribe
1 crveni luk
5 žlica maslinova ulja
4 češnja češnjaka
100 g svježeg peršina, nasjeckanog
100 g svježih rajčica, narezanih
2 žličice koncentrata rajčice
150 ml bijelog suhog vina
1 žličica timijana
300 ml ribljeg temeljca sol i papar po ukusu
Priprema
Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte pet minuta. Dodajte nasjeckani češnjak i peršin te pirjajte još nekoliko minuta. Dodajte rajčicu i koncentrat rajčice te kuhajte na laganoj temperaturi desetak minuta. Dodajte riblji temeljac, bijelo vino, timijan te posolite i popaprite po ukusu. Dodajte filete ribe i pustite da se sve zajedno krčka na laganoj vatri sve dok riba nije kuhana. Poslužite uz prepečeni kruh.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.