Brojne znanstvene studije ukazuju na zdravstvene blagodati mediteranske prehrane jer se pripremom jela mediteranske kuhinje osigurava visok unos ribe, voća i povrća, vina te maslinova ulja, namirnica koje su temelj zdravlja i zdrave prehrane, i to tako već stoljećima. Ali za istaknuti je i sinergijski učinak kombinacije tipičnih mediteranskih namirnica, što je odlična motivacija za uvrštavanje više jela koja opisujemo kao jela mediteranskog kruga. Ali kada bi morali odabrati jedno jelo koje spaja posebnost mediteranske kuhinje u jednom tanjuru bila bi to klasična riblja juha. Jednostavno, hranjivo jelo koje se priprema od ribe i povrća, a osim tanjura punog okusa priprema juhe razog je i za pripremu temeljca koji je opet savršena baza za pripremu ukusnih morskih recepata poput rižota. Naša je preporuka da pripremljenu juhu poslužite uz prženi kruh ali odličan je savjet zakuhati juhu s rižom, te tako poslužite zdrav i balansiran obrok.

Riblja juha

Sastojci

500 g fileta bakalara ili neke čvršće bijele ribe
1 crveni luk
5 žlica maslinova ulja
4 češnja češnjaka
100 g svježeg peršina, nasjeckanog
100 g svježih rajčica, narezanih
2 žličice koncentrata rajčice
150 ml bijelog suhog vina
1 žličica timijana
300 ml ribljeg temeljca sol i papar po ukusu

Priprema

Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte pet minuta. Dodajte nasjeckani češnjak i peršin te pirjajte još nekoliko minuta. Dodajte rajčicu i koncentrat rajčice te kuhajte na laganoj temperaturi desetak minuta. Dodajte riblji temeljac, bijelo vino, timijan te posolite i popaprite po ukusu. Dodajte filete ribe i pustite da se sve zajedno krčka na laganoj vatri sve dok riba nije kuhana. Poslužite uz prepečeni kruh.

Ukusna riblja juha, donosimo recept
Profimedia