Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tako jednostavno a tako ukusno japansko jelo - pržena riža

Ususret Olimpijskim igrama u Tokiju posegnuli smo za jednostavnim receptima japanske kuhinje. A čini se da nema jednostavnijeg od ´Fried Rice`

 Izvor: Profimedia

Najjednostavnije jelo japanske kuhinje zasigurno je pržena riža ili Fried Rice, jer za pripremu ovog ukusnog i hranjivog obroka sve što trebate je riža, nekoliko namirnica i dvadesetak minuta pripreme. Ovo je jelo odlično kako za ljubitelje japanske kuhinje s iskustvom ali i za one bez iskustva. A kako bi ovo jednostavno jelo opravdalo svoju popularnost dobro je ponoviti te usvojiti i neke od savjeta: 
- ovo se jelo u Japanu priprema od ljepljive riže kratkog zrna, koja zadržava vlagu. Preporuka je koristiti rižu skuhanu dan ranije koju ste sačuvali u hladnjaku (jer hladnjak odlično "osuši" višak vlage)
- ukusna zdjelica pržene riže temelji se na jednostavnosti zato zapamtite savjet da za pripremu ovog jela ne koristite previše sastojaka, jer u ovom je jelu riža zvijezda
- važno je prije svega pripremiti pahuljasto pečeno jaje i to tako da lagano umutite jaje te ga dodate u vruće ulje te pustite da ga ulje termički obradi. Još mekano izvadite iz ulja kako bi ga kasnije dodali riži
- sastojci koji su dobrodošli ovom jelu uz rižu su: pečena svinjetina, piletina, kobasice, rakovice, mladi luk, grašak, mljevena svinjetina, šunka, iceberg salata, losos, škampi

 Izvor: Profimedia

Osnovni recept za prženu rižu

Sastojci

2 zdjelice kuhane riže
2 šnite kuhane šunke
1 mladi luk
1 jaje
2 žlice biljnog ulja
sol
malo mljevenog bijelog papra
2 žlice soja umaka

Priprema

Dan prije skuhanu rižu izvadite iz hladnjaka kako bi se ugrijala na sobnoj temperaturi. Ukoliko pripremate svježe kuhanu rižu savjet je da je kuhanu i ocijeđenu raširite po papiru za pečenje i ostavite sat do dva da se ohladi i prosuši. Narežite mladi luk na kolutiće. Ugrijte wok ili veću tavu za pripremu jela, dodajte žlicu ulja te ugrijanim uljem zalijte sve strane woka. Dodajte umućeno jaje, lagano miješajte kako bi jaje postalo pahuljasto. Još malo mekano jaje izvadite iz woka i odložite na tanjur. U wok dodajte žlicu ulja i narezanu kuhanu šunku, potom i narezani bijeli dio mladog luka. Sve dobro promiješajte te pržite. Dodajte rižu. Dobro rasporedite rižu po woku ali ne miješajte kako se zrna riže ne bi sljepila. Dodajte pečeno jaje te ga usitnite na manje komade. Začinite sa soli i paprom te soja umakom. Protresite sadržaj woka nekoliko puta kako bi se sastojci proželi ali ne i zaljepili. Prebacite prženu rižu u zdjelice, te ukoliko želite okrenite sadržaj na tanjur za posluživanje kako bi dobili lijepo posluženo jelo. Za kraj dodajte zeleni dio mladog luka! Dobar tek.

 Izvor: Profimedia

Magazin

Royals