Ljeto je vrijeme patlidžana i iako postoji više recepata za pripremu ovog zanimljivog povrća, sendvič sigurno nije među top pet najčešćih. Šteta jer ovaj brzi sendvič s prženim patlidžanima jednostavno je rješenje kad vam se jede nešto zdravo i ukusno a nemate baš vremena a ni volje za (predugo) stajanje nad štednjakom. Za ovaj sendvič, patlidžan ćete pržiti, a zatim ga marinirati u ulju i octu da postane svilenkasto mekan i utopljen u začinima.
Krenimo!

Sastojci:

Pola malog crvenog luka, tanko narezanog
1 manji patlidžan, narezan na okrugle kriške
Prstohvat šećera
Malo soli i papra
3 žlice vinskog octa
Maslinovo ulje
Malo meda
Pola šalice oraha
Pola šalice lišća bosiljka
¾ šalice svježe ricotte
1 režanj češnjaka
4 kriške kruha, prepečenog
Zelena salata za posluživanje

sendvic s patlidzanom
Profimedia 

Priprema:

Prvo zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U maloj posudi pomiješajte crveni luk, šećer, soli, 2 žlice octa i 2 žlice vruće vode. Povremeno pomiješajte u pustite da malo odstoji.
Narežite patlidžan i kriške obilno premažite uljem s jedne strane te ih popržite u tavi (nauljena strana ide dolje), oko četiri minute. Potom premažite gornji dio uljem, okrenite kriške i popržite i drugu stranu, još tri minute. Prebacite pržene patlidžane u zdjelu sa strane.
Zatim u posudi umiješajte ulje, žlicu vinskog octa te dodajte sol i papar, pomiješajte te time prelijte pržene patlidžane i ostavite da malo odstoji.
Dok to stoji, tostirajte orahe na limu za pečenje, od šest do osam minuta. Ostavite da se malo ohlade, a potom ih stavite na dasku, dodajte bosiljak, posolite i sitno nasjeckajte. Prebacite u čistu malu posudu i dodajte ricottu i med. Sitno naribajte češnjak i sve dobro promiješajte; začinite solju i paprom. Dobivenu smjesu rasporedite po kruhu. Na vrh stavite salatu, ukiseljeni luk i patlidžan i uživajte!