Ljeti zasigurno često pripremate popečke od raznolikog sezonskog povrća, ali uz naše savjete sigurni smo da ćete i proširiti ljetni jelovnik, jer donosimo ideje kako pripremiti odreske od povrća koji mogu biti i odličan razlog za pripremu vege burgera. A osnova ovih popečaka mogu biti mahunarke ili žitarice; riža, pšenica, kvinoja, kus-kus, leća, slanutak, kao i krumpir, batat, cvjetača, cikla, mrkva... Jaja ili neke njihove zamjene imaju ulogu povezivanja mase kako se pri oblikovanju i pečenju ne bi raspala, no ako je smjesa dovoljno vlažna, u pripremu vege popečaka možemo se upustiti i bez te pomoći. Pri oblikovanju pomažu krušne mrvice i zobene pahuljice, a za hrskavi omotač, osim krušnih mrvica, preporučuju se kukuruzne krupice. Koristite svježe naribano sirovo povrće poput mrkve i korjenastog povrća, ali i kuhano povrće kao što su cvjetača, brokula, krumpir... Uz dodatak omiljenih začina, odaberite i sjemenke koje će dati poseban okus. Povrtne popečke pripremite u tavi na malo ulja, roštilju ili u pećnici. Pripremate li ih u tavi, dodajte malo ulja (pripazite na temperaturu i vrijeme pečenja), dok za pripremu u pećnici ne treba dodavati ulje, no važno je vrijeme pečenja. Bitno je burger okrenuti pri polovici pečenja. Popečke u ukusnim burger pecivima poslužite sa svježom salatom, šarenim povrćem ili krumpirićima, uz dodatak domaćih umaka.

Uz 10 praktičnih savjeta do savršenih burgera!
1. povrće mora biti sitno naribano, protisnuto ili gnječeno kako veći komadi ne bi uzrokovali raspadanje smjese
2. u posudi pomiješajte željene sastojke, dodajte začine te smjesu umijesite rukama
3. kušajte sirovu smjesu i ako je potrebno, dodajte soli, papra...
4. ostavite smjesu da odstoji kako bi se okusi proželi
5. ne pretjerujte s krušnim mrvicama jer višak suši smjesu te upija veliku količinu ulja
6. smjesa mora biti meka i ljepljiva kako bi zadržala potrebnu vlažnost
7. popečke oblikujte navlaženim rukama
8. oblikujte popečke ovisno o veličini peciva u kojima će se poslužiti te uvaljajte u brašno, malo mrvica ili kukuruzne krupice
9. višak smjese odvojite, oblikujte popečke i zamrznite tako da svaki komad odvojite s malo folije ili papira za pečenje
10. pecite u vrućem dubokom ulju i ne zaboravite da je idealna temperatura za prženje iznimno važna jer ako ulje nije dovoljno zagrijano, popečci će upiti puno ulja i raspasti se; ako je, pak, pretoplo, zagorjet će izvana, a ostati sirovi iznutra. Pečene popečke ocijedite na papirnatim salvetama.

A donosimo i recept kako pripremiti popečke od povrća i umak od sira

Sastojci

1 kg krumpira
200 g brokule
3 žlice kukuruza (svježe kuhanog ili iz limenke)
2 žlice zobenih pahuljica
1 jaje
4 žlice ulja

Umak od sira i začinskog bilja
nekoliko grančica začinskoga bilja (vlasac, kopar, origano...)
svježi krastavac
250 g svježeg sira
200 g sirnog namaza
sol, papar
1/2 žličice senfa
200 ml kiselog vrhnja

Priprema

Krumpir ogulite, operite, naribajte, stavite u krpu i ocijedite. Brokulu operite, ocijedite i narežite na tanke ploške. S kukuruzom, pahuljicama i jajem povežite u smjesu. Žlicom oblikujte popečke i pecite na ugrijanom ulju. Ostavite na kuhinjskom papiru i poklopite.
Začinsko bilje prosušite i nasjeckajte. Krastavac očistite i naribajte. Pomiješajte svježi sir, namaz, krastavac i bilje te začinite solju, paprom i senfom. Dodajte vrhnje. Popečke poslužite uz umak i svježe narezano povrće po izboru.

Savjeti za pripremu povrtnih popečaka
Profimedia