Bez obzira je li jutro, poslijepodne ili večer, espresso martini dobar je način da se razbudite, vratite energiju i nastavite sa obavezama (ili zabavom). Naime, uz ove vruće temeprature i sparne dane, često nam treba neka pomoć kako lakše izdržati radni tjedan, a espresso martini pokazao se kao uspješan ali i ukusan pomoćnik.
Uostalom, riječ je o napitku koji se radi i od likera od kave i od svježeg espressa, tako da vam je razbuđivanje zagarantirano. Slađi je o klasičnog martinija a u njega idu još kakao krema i - votka. Zapravo je votka i bila prvi dodatak espressu kad je ovo piće izmišljeno, početkom 80ih godina prošlog stoljeća. Kaže se da je za piće zaslužan Dick Bradsell koji ga je smućkao u pivnici u Londonu. Priča dalje kaže da je Kate Moss zatražila piće koje bi je i razbudila ali i malo opilo pa je tako i nastalo. Doduše, priča nikad nije službeno potvrđena…
Početkom 90-ih piće se počelo posluživati u čašama za martini, postalo je jako popularno te je dobilo i novo ime - espresso martini. Godinama kasnije, Bradsell će koktel nazvati "farmaceutskim stimulansom" i poslužiti ga s ledom u baru Pharmacy u londonskom Notting Hillu.
No, da biste i vi uživali u ovom napitku, ne morate otputovati u London, dovoljno je da odete u svoju kuhinju i pripravite ga sami!
Evo što vam sve treba za jedan espresso martini:
45ml votke
22 ml likera od kave
15ml kakao kreme
30ml rashlađenog espressa,
3 zrna kave, za ukras
Priprema:
Sve sastojke stavite u shaker - votku, liker od kave, kakao kremu i espresso - te dodaje led.
Dobro protresite, oko 15-30 sekundi, procijedite i ulijte u čašu. Ukrasite sa zrnima kave i uživajte.