U našim je krajevima tradicija konzerviranja namirnica fermentacijom, odnosno kiseljenjem, vrlo duga. Pripremanje zimnice ubraja se među omiljene ljetne i kasnoljetne aktivnost kada se kućom širi aromatičan i oštar miris octa i paprika, krastavaca, luka, miješane salate s mrkvom i ostalog povrća koje je tada u sezoni. U svijetu je ukiseljeno povrće, zbog ljekovitosti i zanimljivog okusa, postalo hit i u restoranima pa nije neuobičajeno uz glavni obrok dobiti i malo ukiseljene brokule, cvjetače, avokada, krastavca, patlidžana, čak i voća poput krušaka, bresaka, ananasa i borovnica. Kiseliti se mogu gotovo sve vrste povrća te nekog voća, samo uz dodatak octa, soli, začina i vode. Proces je vrlo jednostavan, iako zahtijeva ponešto pripreme i dovoljno vremena.

Važan je savjet da se za kiseljenje obavezno treba odabrati samo zdrave i neoštećene plodove, a mi vam donosimo nekoliko ideja s mini plodovima. Simpatično izgledaju u teglicama i na tanjuru, aromatični su i ukusni te unose zdravlje u jelovnik. Jer idealo vrijeme za pripremu zimnice upravo su ljetni dani. Pripremljeno povrće dobro zatvoreno u steriliziranim staklenkama čuvajte u tamnom i suhom prostoru.


Kisele mlade tikvice

Sastojci

500 g mladih tikvica
luk
2 češnja češnjaka
čili paprilica
žličica sjemenki gorušice
žličica sjemenki korijandera
500 ml jabučnog octa
150 g smeđeg šećera
prstohvat kurkume
sol

Priprema

Operite i krpom dobro posušite tikvice pa ih narežite na manje komade. Stavite ih u cjedilo, posolite i ostavite da se ocijede. Luk narežite na ploškice i stavite u hladnu vodu. Oljuštite češnjak, očistite čili papričicu i nasjeckajte je na kružiće. Sjemenke gorušice i korijandera kratko popržite na tavi bez masnoće. U lonac stavite ocat, šećer, kurkumu i ostale začine, zavrijte i nastavite kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Ostavite da se malo ohladi. Ocijedite luk pa ga slažite u staklenku s komadićima tikvice, češnjakom i čili papričicom te zalijte prokuhanim octom.

Recepti za pripremu zimnice
Foto: Profimedia

Ukiseljene lučice

Sastojci

150 g lučica
180 ml bijelog alkoholnog octa
3 žlice šećera
žličica soli
list lovora
5 zrna pimenta
4 klinčića
suha čili papričica

Priprema

U lonac stavite ocat, šećer, sol, začinsko bilje, ostale začine i čili papričicu pa zakuhajte. Lučice ogulite pa stavite u ocat, smanjite vatru i kuhajte 30-ak sekundi. Maknite s vatre i ostavite da se ohlade. Stavite lučice u staklenke, zalijte marinadom i dobro zatvorite.

Recepti za pripremu zimnice
Foto: Profimedia

Ukiseljeni krastavčići

Sastojci

2 kg mini krastavaca
100 g šećea
100 g morske soli
2 žlice sjemenki gorušice
2,5 l octa
nekoliko grančica kopra
3 češnja češnjaka

Priprema

Krastavce dobro operite i posušite te ih poslažite u staklenke. Dodajte im grančice kopra. U loncu prokuhajte ocat kojem ste dodali šećer, sol, češnjak i gorušicu pa zalijte krastavce.

Recepti za pripremu zimnice
Foto: Profimedia

Rajčice s lovorom

Sastojci

1 kg cherry rajčica
žličica soli po staklenki od 1 l
žličica šećera po staklenki od 1 l
5 češnjeva češnjaka po staklenki
2 lovorova lista po staklenki

Priprema

Svaku rajčicu izbockajte čačkalicom na nekoliko mjesta. Poslažite ih u staklenke i pospite šećerom i solju. Dodajte lovor i češnjak. Poklopite, ali nemojte zavrnuti poklopac. Staklenke stavite u lim za pečenje u koji ste stavili karton (da se ne zamaže) pa stavite u pećnicu na 120 stupnjeva oko 45 minuta. Kada se malo ohlade, zatvorite poklopem do kraja i držite na hladnome mjestu.

Recepti za pripremu zimnice
Foto: Profimedia