Punjene paprike zasigurno su jedno od najpopularnijih ljetnih jela. Mirisne domaće babure punjene mesom i rižom te kuhane u velikom loncu uronjene u domaći umak od rajčica te poslužene uz pire krumpir pravi su užitak. No klasično punjenje može biti zamijenjeno i drugim sastojcima. Odlične kombinacije od povrća, kvinoje, prosa, griza, ali i one od sira te šunke i pršuta obećavaju nova iskustva vašim okusnim pupoljcima. 

A za pripremu vam trebaju zdrave paprike koje veličinom i oblikom postaju srce jela. Paprike operite, odrežite im kapicu i očistite od sjemenki. Nadjev pripremite od mljevenog mesa, najbolja je kombnacija junetine i svinjetine, te uz dodatak luka, češnjaka, riže, jaja, soli i papra. U nekim ćete receptima naći savjet da luk prije dodavanja lagano popržite, a rižu namočite u vodi kako bi se bolje otvorile arome i skratilo vrijeme kuhanja. Paprike nemojte puniti do vrha i lijepo ih složite u lonac kako nadjev pri kuhanju ne bi ispao. Kuhajte ih u umaku od rajčica, a možete pokušati i dodati malo kiselog vrhnja. Osim u kuhanoj varijanti, možete uživati i u paprikama pripremljenim u pećnici, kao i u prethodno pečenim paprikama punjenim hladnim nadjevom. Donosimo odlične recepte.

Grčke punjene paprike

Sastojci

6 mesnatih crvenih paprika 
2 konzerve tune
2 dl kiselog vrhnja 
3 žlice mliječnog sirnog namaza 
3 žlice paste od maslina 
žlica kapara 
sok pola limuna
svježi peršin
sol, papar

Priprema

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Paprike posložite u lim za pečenje i ispecite dok im koža ne pocrni. Izvadite pečene paprike, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade. Izvadite tunu iz konzerve, ocijedite te pomiješajte s kiselim vrhnjem i mliječnim namazom. Dodajte pastu od zelenih maslina i začinite limunovim sokom, sitno narezanim peršinom te po želji dodajte sol i papar. Pečene paprike očistite od pečene kore i sjemenki. Uklonite peteljke pa ih jednu po jednu napunite nadjevom. Poslužite uz domaći kruh, masline i kapare.

Punjene paprike iz pećnice

Sastojci

4 paprike
250 g mljevenog mesa
50 g riže
jaje
sol, papar
ulje
žličica mljevene crvene paprike
pasirana rajčica
ljubičasti luk
2 češnja češnjak

Priprema

U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, rižu skuhanu do pola, jaje, sol, papar i mljevenu papriku. Paprike operite i izdubite. Pripremljenom smjesom napunite paprike. U dubljoj posudi na dvije žlice ulja popržite luk, dodajte rajčicu i češnjak. Začinite solju i paprom te kuhajte 20 minuta. Umak prebacite u vatrostalnu posudu s poklopcem, posložite punjene paprike, poklopite posudu i pecite u pećnici 20 minuta na 160 stupnjeva. Nakon 20 minuta, otklopite paprike te zapecite na 200 stupnjeva oko 10 minuta. Poslužite s kuhanim slanim krumpirom i svježom salatom.

Pečene paprike punjene prosom

Sastojci

200 g prosa
2 žlice maslinova ulja
500 ml povrtnog temeljca
80 g naribanog parmezana
žlica badema narezanih na listiće
češanj češnjaka
2 mlada luka
3 grančice peršina
malo soli
mljeveni bijeli papar po želji
250 g mini rajčica
4 paprike

Priprema

Proso prelijte kipućom vodom i ostavite u cjedilu da se ocijedi te ga pržite oko pet minuta na tavi na ugrijanom ulju. Potom ga zalijte povrtnim temeljcem i kuhajte oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi pa umiješajte veći dio sira, listiće badema, protisnuti češnjak te nasjeckani mladi luk i peršin. Smjesu po želji posolite i popaprite pa dodajte narezane mini rajčice. Paprike operite, uzdužno ih razrežite i očistite od sjemenki. Polovice paprika napunite pripremljenom smjesom, rasporedite u posudu za pečenje, pospite preostalim sirom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Poslužite uz dresing od jogurta.