Jastog je jedna od omiljenih namirnica našeg chefa Ivana Pažanina, kako nam je otkrio u jednom od intervjua za Story Gourmet. Kaže da jastog traži poštovanje i ljubav u tretiranju a meso jastoga je zanimljivo i ukusno: “Njegovo karakteristično meso puca od zdravlja jer obiluje proteinima i ugljikohidratima, njegova tekstura zahtijeva posebno tretiranje i kulinarsko znanje da se savršenstvo okusa osjeti u nepcu kušača. Jastog živi u dubini, gdje je more bistrije i slanije što mu i daje specifičnost zbog koje je iznimno cijenjen. Od jastoga se može puno toga napraviti a mi smo se odlučili za Ivanov recept za juhu od jastoga. 

juha od jastoga recept ivan pazanin
Profimedia 

Za nju vam treba korjenasto povrće, meso jastoga, maslinovo ulje, riblji ili povrtni temeljac i začini po želji. 

Meso jastoga i povrće dobro izdinstati na maslinovom ulju, zaliti s ribljim temeljcem (može i povrtni temeljac ako nemate riblji) te reducirati do željene gustoće. Sve dobro ispasirati te začiniti po želji.