Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Volite li japansku kuhinju naučite kako pripremiti okonomiyaki palačnike

Ovo je jelo jedan od simbola grada Osake

 Izvor: Profimedia

U potrazi na klasičnim japanskim jelima koje možemo pripremiti i s nešto skromnijim iskustvom ovo jelo privlači kako raznovrsnim sastojcima tako i opisom jer uz to što postoje brojne varijente ovog jela ono se najjednostavnije može opisati kao velika palačinka koja se priprema od kupusa, povrća, mesa ili ribe s okonomiyaki umakom. Zanimljivo je što i naziv za ovu slanu palačinku je izvedeno od riječi okonomi, što znači "kako volite" ili "što volite", a yaki što znači "kuhano".

Okonomiyaki palačnike

Sastojci
100 g brašna
½ žličice praška za pečenje
1 jaje, laganu umućeno
100 ml temeljca (od povrća, pilećeg, ribljeg ili dashi)
1 krumpir, oguljen i nariban
½ glavice kupusa, naribanog
1 mladi luk, tanko nasjeckan
đumbir, veličine nokta, nariban
1 žlica soja umaka
1 žlica mirina
100 g kuhane hobotnice, škampa ili sipe
biljno ulje za prženje
sol, papar

Za umak
3 žlice ketchupa
1 žlica Worcestershire umaka
1 žlica soja umaka
½ žlice mirina
1 čajna žličica meda

Za preljev
1 žlica majoneze
pahuljice palamure (bonito flakes)
shichimi mješavina začina
sjeckani mladni luk

Priprema

Pripremu započnite tako da pomiješate brašno, prašak za pečenje, jaje i temeljac. Miješajte dok smjesa ne postane glatka, bez grudica. Dodajte krumpir, začinite s malo soli i bijelog papra, pokrijte i ostavite smjesu da odstoji u hladnjaku barem dva sata. Za to vrijeme pripremite umak tako da pomiješate sve sastojke u glatku mješavinu. Izvadite tijesto iz hladnjaka, dodajte kupus, mladi luk, đumbir, soja umak, mirini i odabrane plodove mora. Miješajte tako da smjesa prožme sve sastojke. U tavi na srednj ejakoj vatri zagrijte malo ulja. Dodajte smjesu u tavu tako da oblikujete okrugli oblik. Pecite 3 do 5 minuta te okrenite palačinku na drugu stranu te pecite opet 3 do 5 minuta pokriveno poklopcem kako bi zadržali toplinu. Kako bi bili sigurni da je jelo gotovo, ubodite drveni štapić u sredinu, ukoliko je smjesa suha jelo je gotovo. Prebacite palačinku na tanjur te je začinite pripremljenim umakom.

 Izvor: Profimedia

Magazin

Royals