Kao i u dosadašnjim nastavcima naše rubrike Iz Dikine kuhinje, i u ovom nastavku predlažemo ljetni meni za ručak i večeru po ideji vrsne poznavateljice dalmatinske kuhinje Dike Marjanović-Radice iz njezine “Dalmatinske kuhinje” izdanja iz 1951. Ovaj se put opet bavimo nemrsnim jestvenikom, pisat ćemo o mariniranju ribe te predložiti recept po uzoru na njezin.
Krenimo s mariniranjem ribe. Naime, u svojoj se knjizi Dika Marjanović-Radica bavi tradicionalnim načinima spremanja jela a jedan od tih, itekako poznatih u Dalmaciji je mariniranje ribe. Prema navodima u kuharici, marinada odnosno savur isti je bez obzira na vrstu ribe a koristi se kako bi se što dulje riba mogla jesti. Naime, između ostalih razloga, prije u kućanstvima nije bilo frižidera pa su se morali su naći načini kako sačuvati ribu da se ne pokvari. Za marinadu je potrebna kvasina, voda, šećer, češnjak, lovor, papar, limunova korica, ružmarin i sol. Sve se to, skupa s uljem dobro prokuha te ohlađeno prelije po ribi koju se ranije treba prepržiti ili ispeći. Zahvaljujući ovakvoj marinadi, riba može trajati nekoliko dana i bit će jednako ukusna svaki dan.

jednostavne pecene punjene rajcice recept
Profimedia 

U nastavku pogledajte još jedan u nizu prijedloga ljetnog menija…

RUČAK:
Juha od krumpira
Brudet od bodeljke
Pečene punjene rajčice
Grožđe, lubenice

VEČERA:
Pečene tikvice na gradele
Prženi oslić
Grožđe, sir

Pečene punjene rajčice

jednostavne pecene punjene rajcice recept
Profimedia 

Sastojci:
4 velike mesnate rajčice
Sok od rajčica
4 žlice krušnih mrvica
4 žlice ulja
4 češnja češnjaka
peršin
sol i papar
šećer

Priprema:
Oprati i raspoloviti rajčice (po pola ili samo dignuti vršak i sačuvati ga kao poklopac). Dobro ih očistiti od sjemenki te procijediti sok. U dobiveni sok (po potrebi nadodajte još malo soka, kupovnog ili procijeđenog) stavite krušne mrvice, ulje, sitno nasjeckani češnjak, malo šećera, peršin te poslite i popaprite. S tim napunite rajčice te ih napunjene složite na pleh za pećenje i zapecite u pećnici.