Vrijeme je za uživanje u mesnatim, sočnim i slatkim plodovima ljeta - smokvama. A uživati u smokvama možete na brojne načine, u svježim, netom ubranim sa stabla, ohlađenim uz komad sira, onim umiješanim u kolače i sladolede, te onim pospremljenim u domaćoj marmeladi... Smokve, simbol Mediterana, odlično se slaže s bademima, pa je upravo ova kombinacija osnova odlične ljetne poslastice. 

Slastica od smokava i badema

Sastojci

1/2 kg badema
naribana limunova korica
malo vode
1/2 kg šećera
1 kg smokava
malo kristal šećera

Priprema
Smokve očistite od peteljki i sameljite u stroju za mljevenje mesa. Masu stavite na dasku posutu kristal šećerom pa razvucite dva pravokutnika debljine tupe strane noža. Zatim prelijte pola kilograma šećera s malo vode i skuhajte sirup. Dodajte limunov sok, mljevene bademe i naribanu limunovu koricu. Nadjevom premažite jedan pravokutnik od smokava pa poklopite drugim. Lagano pritisnite da površina bude ravna pa dodajte preljev. Kad se preljev stisne, izrežite kockice i stavite ih u papirnate košarice.

Slastica od svježih smokava i badema
Profimedia