Naše more izvor je svega što možemo poželjeti, tradicionalni recepti duša su našeg kulinarskog identiteta, a riba i plodovi mora, bez obzira na to kako se pripremaju, izvor su nutrijenata neophodnih za zdrav život. I dok ljeto nudi šaroliku ponudu naš je odabir jednostavan - fileti bijele ribe. Ne zaboravite, bijela riba ima blagi okus, laka je za probavu, za pripremu joj je potrebna niža temperatura kako bi očuvala aromu i sočnost. Bijela riba je idealna za pripremu na žaru ili na lešo, a mi ne možemo odoljeti ovim receptima uz koje ćete filete pretvoriti u nedoljive obroke. 

Ražnjići od ribe i povrća

Sastojci
600 g filea bijele ribe (opranih i narezanih na kocke)
200 g cherry rajčica
2 žute paprike (oprane, očišćene i narezane na komade)
sol, papar
1 žlica listića svježeg timijana
6 žlica maslinova ulja
1 žlica soka od limete

Priprema
Pomiješajte žlicu listića svježeg timijana, 6 žlica maslinova ulja, 1 žlicu soka od limete, sol i papar pa prelijte preko povrća i ribe.
Sve dobro izmiješajte i slažite na štapiće za ražnjiće. Ražnjiće pecite oko 10 minuta. Poslužite sa zelenom salatom.

Zapečena riba s povrćem i maslinama

Sastojci
800 g fileta oslića, brancina (može i bakalara)
sol, papar
2 luka
4 režnja češnjaka
2 crvene paprike
2 žute paprike
1 tikvica
maslinovo ulje
malo timijana
150 g crnih maslina
malo peršina

Pripema
Očistite filete, operite ih, narežite na veće komade, posolite i popaprite. Ostavite ih po strani. Oljuštite luk i češnjak. Narežite luk na osmine, a češnjak na ploške. Očistite papriku i tikvice. Papriku narežite na kocke, tikvicu na polukrugove. Sve povrće stavite u lim za pečenje, posolite ga i pokapajte maslinovim uljem. Pospite povrće timijanom i pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Povrću dodajte ribu i masline. Pecite još 10 do 15 minuta.

Riblji fileti sa smokvom

Sastojci
1 ljutika
1 žlica maslaca
6 grančica timijana
100 g ricotte
1 žumanjak
2 žličice meda
1 žlica brašna
sol, papar
8 ribljih fileta
4 tanke ploške dimljene slanine
2 žlice maslaca
4 smokve
malo šećera

Priprema
Oljuštite i nasjeckajte luk. Staklasto ga propirjajte na maslacu. Operite timijan, protresite ga pa natrgajte. Pomiješajte s ljutikom, ricottom, žumnjkom, medom, brašnom, solju i paprom. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Operite i posušite riblje filete. Na jednu polovicu ribe namažite mješavinu sa sirom, smotajte, te pritisnite. Omotajte ploškom slanine pa učvrstite. Ugrijte maslac u tavi te ih popržite. Operite smokve, prerežite ih, dodajte i začinite. Ribu pecite oko 20 minuta. Pečenu ribu poslužite sa smokvama. Dobar tek!