Paella de marisco, ili paella s plodovima mora, s razlogom je omiljeno ljetno jelo kako u Španjolskoj tako i diljem svijeta - jer paella je savršena osnova za sve iz mora, a osim što je izvrsnog okusa privlači mirisom i šarenim izgledom. Španjolci savjetuju pripremu paelle na otvorenom na vatri od drveta jer dim paelli daje dodatnu aromu, a za potpuno uživanje u ovoj ljetnoj paelli obavezno pripremite škampe od kojih je posebno je vrijedan naš jadranski škamp. I ne zaboravite, socarrat, onaj zapečeni dio uz tavu i više je nego važan za savršeno uživanje u ovom jelu!

Paella s plodovima mora
Profimedia 

Paella de marisco

Sastojci
1 srednje velika glavica luka
4 češnja češnjaka
1 žlica maslinova ulja
120 g dimljene slanine
1 crvena paprika
1 l kokošjeg temeljca
prstohvat šafrana
300 g riže za paellu
200 g graška
300 g morskih plodova
8 velikih neoljuštenih škampa
peršin

Priprema

Luk i češnjak ogulite, narežite na tanke ploške i popržite u dubokoj tavi na maslinovu ulju. Slaninu narežite na kockice, dodajte u tavicu i kratko prepržite s lukom i češnjakom. Raspolovite papriku, očistite je od sjemenki i operite pod mlazom vode. Narežite je na trakice, dodajte u tavicu i pržite oko 4 minute. Kokošji temeljac zagrijte na vatri pa dodajte prstohvat šafrana koji će jelu dati tipičnu boju i okus. Zatim u tavicu dodajte rižu i pržite dok ne postane staklasta. Nakon nekog vremena dolijte u tavicu ugrijani kokošji temeljac i ostavite da vrije na srednje jakoj vatri oko 20 minuta, uz povremeno miješanje. Pred sam kraj kuhanja dodajte u jelo grašak, morske plodove (koje ste unaprijed očistili i oprali) i škampe pa poklopljeno kuhajte oko 10 minuta. Paellu poslužite posutu nasitno nasjeckanim listićima peršina i ploškama limuna.