Zbunio vas je naslov? Rajčice? Džem? Zašto ne, pa rajčice su voće. Sočni ljetni domaći plodovi odlični su za pripremu džema koji uz dodatak mirisnim začina te čilija postaju delicija koju ćete obožavati u hladnijim danima. A uz što poslužiti ovaj džem? Kriške svježeg ili prepečenog kruha i omiljene sireve.

Pikantni džem od rajčica s čilijem

Sastojci
1 kg zrelih duguljastih mesnatih rajčica
170 g smeđeg šećera (muscovado)
1 žličica soli
1 žličica mljevenog đumbira
½ žličice mljevenog crnog papra
½ čili papričice (uklonite sjemenke)
½ žličice mljevenog cimeta
¼ žličice mljevenih klinčića
2 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka

Priprema
Rajčice očistite od sjemenki i narežite. U lonac stavite sve sastojke osim limunovog soka Kuhajte na jakoj vatri dok smjesa ne zakuha, a rajčice puste vodu. Potom posudu za kuhanje sa svim sastojcima stavite na laganu vatru te kuhajte 60 do 80 minuta kako bi smjesa postala gusta. Umiješajte limunov sok te pustite da se smjesa ponovno jako zagrije. Ulijte u vruće sterilizirane staklenke, dobro zatvorite i ostavite da se ohladi.

Pripremite džem od rajčica
Profimedia