Uvijek je zanimljivo raspravljati je li lubenica voće ili povrće. Naime, lubenica pripada porodici bundeva i tikva, ali je se obožava kao najsočnije voće. A osim što je ukusna, lubenica je izuzetno zdrava, odličan je izvor vitamina C, vitamina A, kalija i magnezija, sadrži puno vode, a ima samo 30 kcal na 100 g. Odličan je diuretik jer stimulira rad bubrega. Važno je znati da je svaki dio lubenice jestiv, čak i kora, od koje se priprema ljetna poslastica - marmelada. Osim u svježoj lubenici, uživajte i u raznim slano-slatkim kombinacijama, od lubenice s grila do salate od lubenice i slanog sira.

Slana salata

Sastojci

Lubenica
Feta sir
Svježi bosiljak
Maslinovo ulje
Balzamični ocat
Crne, odkoštene masline
Ljubičasti luk
Usitnjeni bademi, orasi ili pinjoli

Priprema

Za pripremu ove osvježavajuće salate, odličnog priloga ili samostalnog jela, količine svih sastojaka odaberite prema željema i broju osoba za koje pripremate obrok. Lubenicu narežite na kocke te dodajte sastojke; luk narezan na tanke kriške, masline u komadu ili narezane na kolutiće, nekoliko listova svježeg bosiljka, orašaste plodove, feta sir... Dobro promiješajte te začinite uljem i octom. Poslužite rashlađeno.

Salata od lubenice i sira
Profimedia