Menta je, uz bosiljak, tipičan ljetni začin, biljka čiji okus osvježava ne samo razna ljetna jela neko i ljetne napitke pa i deserte. Naime, u sebi sadrži velike količine mentola koji je poznat po tome da aktivira receptore u organizmu osjetljive na hladnoću pa zato i imamo osjećaj da smo se rashladili nakon konzumacije.
Dolazi u tridesetak vrsta i sve imaju iznimna ljekovita svojstva te su pune arome, od klasičnog peperminta do mirisa koji podsjećaju na, primjerice, jabuke ili jagode. Menta najviše buja tijekom ljetnih mjeseci, pa ne čudi što je toliko utkana u ljetne jelovnike a s obzirom da se vrlo lako uzgaja, zaista je svatko može i treba često koristiti. Ona je i vrlo zdrava - pomaže pri probavnim problemima (zatvor, proljev, bolovi u trbuhu), jača imunološki sustav, dobra je za glavobolju a smiruje i simptome alergije.
Odlično se slaže s bosiljkom, limunom, đumbirom… te je tako čest sastojak ljetnih osvježavajućih, bezalkoholnih i alkoholnih napitaka.
Što se tiče njezinog korištenja u kuhinji, najčešće je nalazimo u arapskoj i talijanskoj kuhinji. Svježi listići mente odličan su dodatak voćnim ali i povrtnim salatama (idu super uz krastavac), izvrsno pašu s junetinom i janjetinom, a menta se odlično slaže i s graškom, pogotovo kad radite kremastu juhu. Od nje se rade, naravno, i čajevi, dodaje se desertima (sorbeto s mentom je idealan tijekom ljetnih vrućina) i marmeladama a ako je dodate mlijeku, spriječit ćete njegovo ukiseljavanje.
Koristimo i sušenu a ne samo svježu mentu, s tim da ako kuhamo sa sušenom, primjerice neki umak ili ragu, onda je sušeni začin najbolje dodati odmah na početku kuhanja a svježi negdje pri sredini.
U nastavku vam donosimo i recept za sirup od mente koji možete koristiti i kao jedan od sastojaka ljetnih koktela.
Sastojci:
25g mente
2 l vode
1,5 kg šećera
paket limunske kiseline (1 paket).
Priprema:
Prvo kuhajte vodu i šećer 20 – 30 minuta a zatim je uklonite s vatre, dodajte limunsku kiselinu i ostavite da se hladi. U mlaku vodu dodajte oprane grančice mente koje ste prethodno lagano zgnječili kako bi ispustili svoja eterična ulja. Sve poklopite i ostavite da stoji 24 sata. Sirup zatim procijedite kroz gusto cjedilo ili gazu, spremite u čiste staklene boce i čuvajte u hladnjaku. Kad ga želite piti, razrijedite ga s vodom, a ako ga koristite u koktelu, stavite traženu količinu tog koncentrata.