Rižoto je zasigurno jedno od najpopularnijh jela koje se lako priprema, a u kojem se može uživati na stotine načina. To su bili dovoljni razlozi da odlučimo naš rujanski jelovnik obogatiti receptima koji ne zahtijevaju dugu pripremu, a koji će nam na stol donijeti ono najukusnije od kraja ljeta te s početka jeseni, doba u kojem sve obiluje domaćim plodovima, svježom ribom i školjkama, doba koje poziva da uz ukusni obrok barem na tren zaustavimo vrijeme. 

Rižoto s tikvicama i slaninom

Sastojci
1 veća tikvica
4 trake dimljene slanine
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
oko 0,5 l toplog pilećeg temeljca za podlijevanje
2 dcl bijelog vina
1 žlica maslaca
1 šalica riže
sol, papar
maslinovo ulje
parmezan
svježi bosiljak

Priprema

Narežite tikvicu na kockice veličine 1 cm. U dublju hladnu tavu stavite slaninu, no ne trebate dodavati ulje jer će slanina ispustiti masnoću. Pecite slaninu na srednje jakoj vatri 3 - 4 minute. Kada se slanina ispeče, izvadite je iz tave te je izrežite na komadiće. U tavu u kojoj ste pržili slaninu potom dodajte malo maslinova ulja i narezanu tikvicu. Miješajte na srednje jakoj vatri 3 - 4 minute, dok tikvica ne poprimi boju te je izvadite iz tave i stavite sastrane. Zatim u istu tavu dodajte još malo maslinova ulja i nasjeckani luk. Kada luk postane staklast, dodajte češnjak te zajedno pržite otprilike pola minute, a potom dodajte rižu pa i nju pržite pola minute. Ulijte potom vino, a nakon što se ono reduciralo i alkohol ispario, ulijte jednu zaimaču toplog temeljca. Važno je da temeljac bude topao, ili još bolje vruć, kako se sastojci ne bi ohladili i tako usporavali kuhanje. Cijelo vrijeme miješajte. Kada gotovo sva tekućina ispari, ponovno dodajte zaimaču, dvije temeljca te miješajte dok gotovo sva tekućina ne ispari. Ponavljajte ovaj korak 18 minuta, tj. dok ne vidite da je riža skoro gotova, a to ćete provjeriti tako da žlicu povučete po dnu tave. Ako se riža ne vrati odmah popuniti taj prazan prostor, znači da je skoro gotova. Nakon 18 minuta, kad je rižoto skoro gotov, dodajte tikvicu i slaninu (malo slanine ostavite za dekoraciju) i nastavite miješati. Tikvica će ispustiti malo vode koja može poslužiti kao temeljac za dovršavanje. Nakon 2 - 3 minute ugasite vatru i stavite maslac te ga promiješajte da se rastopi. Tako će rižoto postati još kremastiji. Posolite i popaprite po ukusu. Poslužite uz dodatak malo parmezana, ostatak slanine i bosiljak.

profimedia-0385862970
Profimedia 

Rižoto sa sušenim rajčicama

Sastojci
50 g sušenih rajčica iz ulja
1 luk
1 žlica zelenih maslina bez koštica
2 žlice maslinova ulja
250 g riže
100 ml bijelog vina
500 ml povrtnog temeljca
sol, papar
1 žlica maslaca
3 žlice naribanog parmezana

Priprema

Luk, masline i rajčice sitno nasjeckajte. U tavi zagrijte ulje pa sve lagano propirjajte. Umiješajte rižu i ulijte vino. Kuhajte 15 - 20 minuta na laganoj vatri uz neprestano miješanje i postupno ulijevanje temeljca. Posolite i popaprite, a netom prije posluživanja umiješajte maslac i dio naribanog parmezana.

profimedia-0555929107
Profimedia 

Rižoto s bundevom

Sastojci
600 g mesa bundeve (npr. hokaido)
1 luk
1 češanj češnjaka
1 žlica maslinova ulja
3 žlice maslaca
250 g riže za rižoto
100 ml bijelog vina
750 ml temeljca
1 lovorov list
1 komadić korice neprskanog limuna
50 g naribanog parmezana
1 žlica nasjeckanog peršina

Priprema

Nasjeckajte meso bundeve. Luk i češnjak ogulite, nasjeckajte te pirjajte na žlici vrućeg ulja i žlici maslaca dok ne postanu staklasti. Dodajte bundevu i rižu pa pirjajte još pet minuta. Ulijte vino te pustite da zavrije. Ulijevajte vruću juhu tako da je riža uvijek prekrivena. Dodajte lovorov list i koricu limuna te neka prokuha, potom dodajte juhe pa ponovno pustite da prokuha. Ponavljajte postupak sve dok se riža ne skuha (20 - 25 minuta). Izvadite limunovu koricu i lovor pa umiješajte parmezan i dvije žlice maslaca. Ukrasite peršinom.

profimedia-0529201259
Profimedia