Šećer je omiljeni sastojak u većini jela, a prirodno se nalazi u voću, povrću, žitaricama i mliječnim proizvodima. No, previše šećera može brzo postati problem! Primjera radi, u SAD-u prosječan Amerikanac konzumira 17 žličica šećera svaki dan - što je 57 kilograma dodanog šećera po osobi godišnje. Ovaj višak šećera može dovesti do raznih problema - od onih ‘manjih’ kao što su akne, starenje kože i karijes do debljanja i pretilosti, dijabetesa i inzulinske rezistencije, kardiovaskularnih bolesti pa čak i do karcinoma.

Dakle, smanjenje unosa šećera dobra je odluka, no ne i tako jednostavna u realizaciji. Naime, šećer može imati nevjerojatno ovisničke učinke na mozak, pa se ne preporučuje nagli prestanak. Umjesto toga, možete isprobati neke jednostavne, učinkovite načine da smanjite ili postepeno eliminirate unos šećera. Evo pet prijedloga!

Izbacite gazirane napitke
Jedna boca nekih gaziranih napitaka od pola litre sadrži čak 16 žličica šećera. Pijenje takvih slatkih gaziranih pića tijekom dana može povećati dnevni unos kalorija i šećera bez pružanja prave prehrane ili osjećaja “sitosti i zadovoljstva”. Stoga bi bilo dobro zamijeniti svoje omiljeno gazirano piće s aromatiziranom vodom ili barem s mineralnom vodom.

profimedia-0001626478
Profimedia 

Okrenite se drugim začinima
Umjesto dodavanja dodatnog šećera pecivu, žitaricama i drugim jelima kojima je potrebno “malo slatkog”, pokušajte umjesto šećera ubaciti druge začine. Ne samo da okus može biti bogatiji već je i znatno zdraviji. Umjesto da posegnete za smeđim šećerom, čokoladnim sirupom ili drugim, sličnim slatkim dodacima, probajte cimet, muškatni oraščić, klinčiće, papar, anis ili komorač.

Promijenite umake koje koristite
Izbacivanje zašećernih začina poput kečapa, barbecue umaka i raznih kremastih preljeva za salatu, jednostavan je način za smanjenje dnevnog unosa šećera bez drastičnih promjena u prehrani. Umjesto njih, koristite balzamični ocat, senf ili, recimo, umak od ananasa!

profimedia-0241536464
Profimedia 

Koristite umak od jabuka u kolačima
A što je s pečenjem kolača, pitate se? Nezaslađen umak od jabuka može se koristiti kao zamjena za maslac ili ulje, jaja, pa čak i šećer. Kako biste nastavili stvarati sve svoje najbolje kulinarske kreacije, a istodobno smanjili unos šećera, zamijenite nezaslađen umak od jabuka sa šećerom u omjeru 1: 1.

Čuvajte se bijelog kruha
Čak i najzdraviji sendviči i dalje mogu sadržavati do 1.5 žličice šećera ako su napravljeni s bijelim, zobenim ili čak visoko prerađenim kruhom od cjelovite pšenice. Probajte, recimo, kruh od raži - ukusna zamjena za standardni bijeli kruh a svakako puno zdravija opcija!