Ako pogledamo kroz prozor, prilično je jasno da je ljeto gotovo no, kalendarski gledano, još je s nama nekoliko dana. Stoga u novom nastavku naše rubrike Iz Dikine kuhinje donosimo zadnji u nizu ljetnih jestvenika koji je autorica Dika Marjanović-Radica predstavila u svojoj knjizi “Dalmatinska kuhinja” iz 1951. godine. Donosimo i recept po uzoru na njezin iz jelovnika, a ovaj put je riječ o krumpir salati.

Krumpir je važan dio svake kuhinje pa tako i dalmatinske. Uostalom, lako ga je uzgojiti, hranjiv je i postoji više načina za njegovu pripremu. U “Dalmatinskoj kuhinji” tako možemo naći tradicionalne recepte u kojima je krumpir glavni sastojak a neki od njih su danas pomalo i zaboravljeni kao, primjerice, krumpir na brudet gdje se, narezan na kolutove, kuha s rajčicom ili krumpirovi roščići koji su uglavnom zamijenjeni s njokima. Ipak, većina recepata s krumpirom se i danas njeguju u Dalmacije (i šire) a uključuje uglavnom i korištenje istih ili sličnih namirnica i začina koji se slažu s krumpirom - peršin, luk, češnjak, rajčica...

profimedia-0360387288
Profimedia 

U nastavku pogledajte kako krumpir napraviti na salatu ali prije toga provjerite primjer ljetnog jestvenika s početka 50-ih godina prošlog stoljeća.

RUČAK:
Riža s tikvicama
Kuhana riba s tvrdim jajima i krumpir salata ili Dalmatinski majonez
Torta Makarska

VEČERA:
Miješana salata
Lignjice kuhane
Lubenica

Krumpir na salatu
Sastojci:
50 dkg krumpira
1-2 jaja, žumanjak tvrdo kuhan
4 žlice ulja
2 žlice vinskog octa
1 manji luk
sol i papar

profimedia-0102261504
Profimedia 

Priprema:
Krumpir skuhati te ga tek onda oguliti i narezati na tanke šnite, dok je još vruć. U manjoj posudi pomiješajte tvrdo skuhani žumanjac i ulje te dobro promiješajte. Potom dodajte ocat, začinite sa soli i paprom i ubacite sitno narezani luk. Sve to dobro pomiješajte te s tim umakom prelijte krumpir i poslužite ga. Ako je salata prilog kuhanoj ribi, komadiće ribe možete također ubaciti u salatu.