Volite li domaće proizvode te zimnicu koja će vas i usred zime podsjetiti na najbolje od ljeta i jeseni, predlažemo vam da se okušate i u pripremi chutneyja. Ovaj slatko-kiseli umak poslastica je indijskog potkontinenta gdje se u brojnim inačicama, baš kao i diljem svijeta, priprema od voća, povrća, začina... Chutney se poslužuje uz razna jela, kako mesna tako i ona vrlo jednostavna, od riže i tjestenine, te slastice, jer kombinacijom okusa i teksturom ovaj umak pruža savršenu okusnu ravnotežu. Priprema se polaganim pirjanjem, a od voća, koje bi vas moglo oduševiti kada ga kušate ovako pripremljenog, posebno se ističu jabuke, šljive, breskve ali i rajčica, ananas, mango...

A kako smo u sezoni jabuka chutney od jabuka čini se kao odlična ideja.

Chutney od jabuka

Sastojci:

1 kg jabuka
50 g suhih aronija
3 srednje velike ljutike
1 žličica mljevenoga suhog đumbira
1 žličica sjemenki gorušice
3 klinčića
3 žlice meda
sok limuna

Priprema: jabuke operite, ogulite i narežite na kockice. Ako su domaće, neprskane, ne trebate ih guliti. Aroniju namočite pola sata u vrućoj vodi. Ljutiku sitno nasjeckajte. U velikom loncu pomiješajte jabuke, ocijeđene aronije i ljutiku. Dodajte đumbir, gorušicu, klinčiće i med te sve kuhajte na srednje jakoj vatri. Povremeno miješajte kako ne bi zagorjelo, a po potrebi dodajte i malo vode. Kuhajte otprilike dva sata da se svi sastojci potpuno skuhaju i prožmu. Pretkraj kuhanja dodajte i sok jednog limuna. Skuhani chutney prebacite u sterilizirane staklenke, dobro ohladite i pospremite. Chutney odlično prija uz mesno pečenje kao hladni umak, a može se poslužiti i uz hladne nareske.