Često se mjesec rujan naziva mostom koji spaja ljeto i jesen, a mi ga volimo opisati i kao mjesec koji nudi obilje i brojne mogućnosti za pripremu odličnih sezonskih obroka. A ukoliko ste u potrazi za jelom koje će se savršeno nadovezat na tanjur tople juhe (od rajčica), poslužiti kao hranjivi međuobrok ili ukusni zalogaj za rano jesenska druženja, predlažemo vam popečke, ovaj put od batata, slatkog krumpira i povrća. Za potpuni doživljaj predlažemo da popečke poslužite uz tahini umak pripremljen s malo limuna. Hrskavi a mekani, to je cilj u pripremi ovih popečaka, zato je dobrodošao i savjet da ih pripremate na srednje jakoj vatri, kako bi bili savršeno pripremljeni u svim slojevima.

profimedia-0600776737
Profimedia Slatki krumpir, bata, zvijezda je ovog jela

Sastojci:

¾ šalice grčkog jogurta
2 žlice tahini paste
2 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
½ čajne žličice crnog papra
2 ½ čajne žličice soli
½ kg batata, oguljenog i naribanog
½ kg repe ili žutog krumpira, oguljeno i naribano
1 ½ žlica maslinovog ulja
2 poriluka srednje veličine, tanko nasjeckana
2 jaja, umućena
¼ šalice brašna
malo mljevenog kima
malo praha kurkume
malo mljevenog đumbira
ulje za prženje

Priprema:
U maloj posudi pomiješajte jogurt, tahini, sok limuna, češnjak, papar i pola žličice soli. Odložite. Preko velike posude postavite cjedilo u koje dodajte naribani batat, repu (ili krumpir) te 2 čajne žličice soli. Dobro promiješajte te ostavite 10 minuta da odstoji. Potom prebacite u čistu kuhinjsku krpu, skupite krajeve te iscijedite višak tekućine iz povrća. Prebacite ocijeđeno povrće u posudu.
Ugrijte maslinovo ulje u velikoj (po mogućnosti od lijevanog željeza), dodajte poriluk, malo soli, pirjajte uz povremeno miješanje oko 5 minuta. Kada počne tamniti sklonite s vatre. Poriluk, jaja, brašno, kim, kurkumu i đumbir dodajte mješavini batata. Sve dobro promiješajte.
Očistite tavu te dodajte ulje za prženje. Pripremljenu smjesu odvajajte s dvije žlice te smjesu dodajte na ugrijano ulje oblikujući popečke. Svaki popečak pecite dok ne poprimi zlatno žutu boju, oko 2 do 3 minute sa svake strane. Pečene popečke odložite na papirnati ubrus kako bi se iscijedio višak masnoće. Poslužite uz pripremljeni tahini umak, a po želji uz svježu salatu te pečeno jaje.