Ovaj tart svojevrsna je definicija jela kao stvorenog za prohladne večeri, jela u kojem će uživati svi članovi obitelji, a koje se jednostavno priprema. Količine za pripremu su dostatne za četiri osobe, a posebnost je i u posluživanju, jer vas ovaj recept podučava kako pripremiti mini mono tartove.

Sastojci:
200 g lisnatog tijesta
2 luka narezana na kolutiće
2 žlice ulja
1 žlica šećera
1 žlica maslaca
2 kruške, oprane, neoguljene, očišćene i narezane na kriške
1 žlica sok limuna, sol, papar
2 žlice oraha, krupno nasjeckanih
80 g gorgonzola sira, natrganog na komadiće
malo svježeg ružmarina, sitno nasjeckanog

Priprema: pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Raširite lisnato tijesto te ga izrežite u 4 pravilna kruga promjera 12 cm. Podlogu za pečenje obložite papirom za pečenje te na papir dodajte 4 kruga lisnatog tijesta. Luk narezan na kolutiće lagano pržite na ugrijanom ulju, uz stalno miješanje sve dok ne poprimi smeđu boju. Tada dodajte šećer, malo soli i svježe mljevenog crnog papra. Karamelizirani luk rasporedite na lisnato tijesto uz napomenu da ostavite slobonih 1 cm vanjskog ruba. Pecite oko 15 minuta, dok tijesto ne postane pečeno, zlatno smeđe boje. Za to vrijeme zagrijte maslac u tavi te na srednje jakoj vatri pržite kruške sve dok ne posmeđe. Sklonite ih s vatre te dodajte malo soka svježeg limuna. Dodajte orahe, gorgonzolu i ružmarin. Sadržaj dodajte na pečene tartove i poslužite.

profimedia-0581607969
Profimedia