Slanutak, hranjiva i izuzetno kvalitetna mahunarka, razlog je za pripremu odličnih jela, i to kroz cijelu godinu. Od humusa, falafela, juha, povrtnog gulaša, slanutka pečenog iz pećnice, priloga mesu do ukusnih salata. Upravo se salate sa slanutkom mogu poslužiti kao samostalni obrok ali i kao prilog pa je ovaj recept odličan podsjetnik za trenutke kada ste u nedoumici što pripremiti za ručak ili večeru. Ujedno ovo je i podsjetnik kako je i više nego doborodošlo imati staklenku ili konzervu kuhanog slanutka na policama u kuhinji.
Savjet više – slanutak se odlično slaže s mini rajčicama, ali i papričicama te avokadom, pa ovisno o dostupnim sastojcima i željama, prilagodite sastojke. Također salatu možete začiniti i samo s maslinovim uljem te vinskim octom, ovisno o željama.

profimedia-0347354782
Profimedia 

Sastojci:

250 g slanutka, kuhanog
1 svježi salatni krastavac
80 g crnih maslina
150 g feta sira
1 crveni luk
peršin
sok polovice limuna
sol, papar
maslinovo ulje

Priprema: za početak pripremite preljev za salatu i to tako da u staklenku dodate 3 žlice malsinovog ulja, žlicu soka od limuna, malo soli, papra i nasjeckanog peršina. Staklenku zatvorite prikladnim poklopcem i sve dobro protresite kako bi dobili savršeni preljev. Sljedeći korak u pripremi salate je usitnjavanje feta sira, najbolje rukama. Potom očistite luk i nasjeckajte ga na tanke kolutiće. Krastavac operite, ogulite i nasjeckajte na kolutiće. Slanutak isperite i ocijedite. U posudu za posluživanje dodajte sve sastojke, ne zaboravite masline, te sve začinite pripremljenim preljevom. Pomiješajte, poslužite!