Jeste li čuli za ‘hamburger juhu’. To je zapravo jednostavna juha od povrća i mljevenog mesa, idealna za ugrijati se u ove jesenske dane ili brzo rješenje kad nemate drugih ideja za večeru i trebate nešto skuhati u malo više od pola sata.

Ova juha je topla, ukusna i pravi je comfort food. Sve što var treba za nju je mljevena govedina, rajčice (može i pelate) narezane na kockice, temeljac i nešto povrća. U nju možete dodati i tjesteninu za juhu a možete napraviti i ‘cheesburger’ verziju ako u juhu dodate malo cheddar sira. Ovakvu juhu možete čuvati u frižideru oko pet dana a u zamrzivaču i tri mjeseca.

Sastojci:
Pola kg goveđeg mljevenog mesa
Manji luk, narezan
2 stabljike celera, narezane na kockice
2 velike mrkve, narezane na kockice
1 slatka paprika, očišćena od sjemenki i narezana na kockice
Šaka mahuna, narezanih
Pola sake graška
3 češnja češnjaka, usitnjena
1 konzerva pelati narezanih na kockice
2 žlice paste od rajčice
1 žličica sušenog origana
Pola žličice soli
Pola žličice mljevenog crnog papra
2 šalice goveđeg temeljca
Pola šalice crnog vina, po želji
1 šalica makarona, po želji
Maslinovo ulje, žlica

Priprema:
U velikom loncu na srednjoj vatri zapecite mljeveno goveđe meso miješajući ga s drvenom žlicom. Kad se zapeče, prebacite meso na tanjur obložen papirnatim ručnikom da se ocijedi. Ostavite sa strane.
Masnoći koja je ostala od mesa u loncu dodajte maslinovo ulje te u to dodajte luk narezan na kockice, celer, mrkvu i papriku pa kuhajte na umjerenoj vatri dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Potom umiješajte pastu od rajčice i češnjak te kuhajte oko 30 sekundi, dok ne zamiriše. Dodajte origano, sol i papar te promiješajte da se sjedini. Sad je red na pelate, goveđi temeljac, grašak, mahune i crno vino. Na kraju, u lonac vratite kuhano mljeveno meso. Kušajte i po potrebi prilagodite začine. Juhu brzo prokuhajte. Smanjite vatru na srednje nisku, pokrijte lonac i kuhajte oko 20 minuta. Ako dodajete tjesteninu, dodajte je na pola kuhanja i kuhajte dok tjestenina ne omekša i poslužite.

Napomena: U juhu super ide i krumpir (tad ne stavljate tjesteninu), a možete kuhati i bez mahuna i graška. Također, umjesto pelata, možete koristiti svježe rajčice, s obzirom da su u sezoni, samo ih ogulite i narežite na kockice.