Nakon dugih i neizvjesnih mjeseci održalo se veliko finale jednog od najzačajnijih gastronomskih showova, kulinarsko natjecanje mladih chefova, obećavajućih talenata nacija i njihovih timova. U dvodnevnom natjecanju održanom u Lyonu u Francuskoj svoje su interpretacije zadanih tema pokazali timovi Danske, Estonije, Finske, Francuske, Mađarske, Islanda, Italija, Norveške, Švedske, Švicarske, Južne Koreje, Indonezije, Japana, Singapura, Tajlanda, Maroka, Tunisa, Čilea, Kolumbija, Kostarike, Ekvadora, Urugvaja, Novog Zelanda i Rusije.

profimedia-0634732388
Bocuse d’Or 2021 Foto: Profimedia

profimedia-0634652589
Bocuse d’Or 2021 Foto: Profimedia

I bez obzira što se ovo finale održalo u nešto drugačijim uvjetima nego inače, uz manji broj publike, atmosfera je bila izuzetna. Mladi su chefovi još jednom pokazali koliko su savršen omjer kreativnosti te kulinarskih tehnika i iskustva važni za uspjeh a ovogodišnji zadaci bili su i posebno zanimljivi. Pa je tako po prvi put u povijesti ovog natjecanja zadatak za timove bila tema Takeaway, naravno tema inspirirana pandemijom koja je brojne chefove natjerala na nove formate. U ovoj je temi svaki tim morao pripremiti obrok u tri slijeda, upakiran u posebno dizajniranim kutijama i sve to od rajčica! Posebnost vezana uz kutije u kojima su se jela prezentirala – morale su biti od prirodnih materijala, dizajnirane od strane tima po posebno određenim dimezijama i pravilima, uz mogućnost ponovog korištenja.

808x539_cmsv2_46970970-7a64-5fa7-8bf7-d9cac174f7c7-6106736
Takeway prezentacija Švicarske Foto: Bocuse D'Or 2021

808x539_cmsv2_59e7b813-4c5c-569d-b1d6-6d547c1f51ee-6106736
Takeaway prezentacija Švedske Foto: Bocuse D'Or 2021

808x539_cmsv2_cd74f5f5-a2ee-59c8-b197-f2d8d19fa566-6106736
Takeaway prezentacija Francuske Foto: Bocuse D'Or 2021

Druga tema, u kategoriji The Platter, donijela je izazov u kojem su timovi morali pripremiti i poslužiti toplo jelo u kojem je zvijezda bio goveđi odrezak s predjela ramena, tzv. paleron, također po prvi put u povijesti natjecanja.

808x539_cmsv2_f53f5d2c-f87a-5378-88b2-a53c3f6bbd21-6106736
Prezentacija danskog tima Foto: Bocuse D'Or 2021

808x539_cmsv2_e202bf00-3f81-559d-8803-a2ca9d81e3aa-6106736
Prezentacija norveškog tima Foto: Bocuse D'Or 2021

808x539_cmsv2_249a2aea-c8ac-5dd9-87bc-0ebd9138fa67-6106736
Prezentacija estonskog tima Foto: Bocuse D'Or 2021

808x521_cmsv2_ee4febfd-2764-5458-b29c-a39b64b11494-6106736
Pobjednička prezentacija francuskog tima Foto: Bocuse D'Or 2021

U zadanim temama, ograničenom vremenu te izazovima koji se nameću u ovakvim natjecanjima najboljim se pokazao tim Francuske na čelu s mladim chefom Davyjem Tissotom, a posebna je čast bila što je na drugom danu natjecanja te na samoj ceremoniji prisustvovao i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Drugo i treće mjesto su pripali timovima Danske te Norveške.

profimedia-0634817353
Slavlje Francuza Foto: Profimedia

profimedia-0634754394
Počasni gost francuski predsjednik Emmanuel Macron Foto: Profimedia

profimedia-0634753452
Počasni gost francuski predsjednik Emmanuel Macron Foto: Profimedia

profimedia-0634817342
Ceremonija Bocuse d’Or 2021 Foto: Profimedia