Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz Dikine kuhinje: Punjene paprike

U novom nastavku naše rubrike donosimo prijedlog jesenskog jestvenika iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice ali i recept za jedan pravi, ukusni klasik

profimedia-0378485695 Izvor: Profimedia

Nastavljamo s jesenskim jelima iz jestvenika Dike Marjanović-Radice, točnije iz njezine slavne knjige “Dalmatinska kuhinja”, izdanje iz 1951. Vrsna poznavateljice ove kuhinje piše o prijedlozima jela za svako godišnje doba, bavi se tradicionalnim receptima i načinima pripreme namirnica ali i piše i o svakoj namirnici posebno, predstavljajući je svojoj čitateljskoj publici. I gotovo sto godina od prvog izdanja ove kuharice, “Dalmatinska kuhinja” i dalje je važan dio naše kulinarske tradicije zbog čega smo joj i posvetili rubriku.
Dakle, u ovom nastavku bavimo se punjenim paprikama. To je jelo Dika Marjanović-Radica stavila kao prijedlog jesenskog jestvenika, makar se kod nas više jede ljeti. To je, možemo slobodno reći, klasik od jela, sastoji se od paprike babure koja se puni mješavinom mljevenog mesa i riže uz dodatne namirnice - jaja, rajčice te začine.

Punjene paprike tradicionalno su jelo u svim kuhinjama Jugoistočne Europe. U Mađarskoj je, tako, poznata 'toltött paprika’, u Rumunjskoj je zovu 'ardei umpluţi’ a u Bugarskoj ‘palnena chushka’. Mi ćemo danas raditi dalmatinsku verziju koja ide uz nešto rjeđi umak, slabije začine te s dodatkom pancete. Odlično ide uz pire krumpir a priprema nije pretjerano komplicirana iako možda na prvu izgleda tako.

 Izvor: Profimedia

U nastavku pogledajte još jedan u nizu prijedloga jestvenika po sezoni Dike Marjanović-Radice a onda i recept za punjene paprike po uzoru na njezin.

RUČAK:
“Zelena manestra”
Suho meso, kisela salata od krastavaca, ljutike, kapulice i peveruna, pire od krumpira
Torta od skorupa (Dubrovačka)

VEČERA:
Punjene paprike
Sitno perivoj
Sir brački

Punjene paprike

Sastojci:
4 velike paprike babure, 
500 g miješanog mljevenog mesa (250g govedine i 250g teletine ili janjetine),
jedan komadić suhe pancete
, 1 žlica riže, 
1 jaje
, 1 glavica luka
, 1 žlica sjeckanog peršina, 
2 češnja češnjaka, 
pasta od rajčica ili pelate, 
1 lovorov list
, šećer, 
sol i papar

Priprema:
Paprike se operu, odreže im se poklopac i odstrani sjeme. Pripremi se mljeveno meso s pancetom, doda se peršin i češnjak. Na masti se zažuti luk te se doda meso. Kad dobije boju, maknite s vatre, pustite da se ohladi te začinite. U meso umijesite rižu, jaje te tim nadjevom napunite paprike, složite ih u lonac u koji ste stavili malo ulja ili masti te poklopite. Pustite da se jedno vrijeme pirjaju u vlastitom soku, povremeno protresite posudu a potom ih zalijte vodom (može i temeljcem) te dodajte pelate ili pastu od rajčice te lovorov list. Kuhajte nekih 45 minuta a pred kraj možete dodati malo brašna da se zgusne umak. Služi se uz pire krumpir.

Magazin

Royals