U sezoni smo svježih domaćih jabuka, idealnog voća za pripremu odličnih kolača i slastica. A ovaj je recept onaj pomalo retro, recept koji nas podsjeća na prohladne dane i miris toplih jabuka koji se širi iz pećnice, a opet tako dobrodošao jer se priprema od namirnica koje su u kuhinju uglavnom na dohvat ruke. Ukoliko nemate ili ne volite brusnice zamijenite ih s grožđicama ili nasjeckanim suhim šljivama, a nadjevene i pečene jabuke poslužite tople. Za okus više poslužite i malo sladoleda od vanilije. Dobar tek.

Pečene jabuke punjene sirom i brusnicama

shutterstock_1413884138
Shutterstock Nadjevene i pečene jabuke

Sastojci:

12 manjih jabuka
150 g džema od brusnica
150 g svježeg sira
100 g keksa s maslacem
20 g maslaca
1 žumanjak
2 žlice šećera
1 žlica maslaca
2 žlice otopljenog maslaca
2 žlice meda
100 g brusnica

Priprema: namastite lim za pečenje. Dobro operite jabuke, odrežite gornji dio s peteljkom te izdubite sredinu s košticama. Premažite jabuke medom koji ste pomiješali s otopljenim maslacem i stavite ih na lim. Na tavi pržite zdrobljene kekse na 20 g maslaca pa time napunite jabuke. Istucite žumanjak sa šećerom i maslacem. Dodajte sir, promiješajte pa nadjev napunite u slastičarsku štrcaljku i istisnite ga u jabuke. Na kraju dodajte brusnice i pecite 25 minuta na 170 stupnjeva. Posebno ispecite poklopce jabuka i vratite ih na jabuke neposredno prije posluživanja.