Slavni chef, vlasnik restorana, kulinarska TV zvijezda i autor brojnih kuharica, 46-godišnji Jamie Oliver, ima novu knjigu jednostavnog naziva - 'Povrće' koju je u Hrvatskoj izdao Mozaik knjiga. U njoj, na čak 312 stranica, uz vrhunske fotografije, Jamie donosi više od 100 ukusnih i zdravih jela bez mesa. Aktualna je to tema u posljednje vrijeme kada sve više nas želi povećati količinu povrća koje konzumiramo, bilo radi zdravstvenih ili pak etičkih razloga,  cijene mesa ili zaštite planeta. Inspiriran raznolikim receptima diljem svijeta, Jamie nudi ukusna i jednostavna jela koja slave čari povrća i nakon kojih ćete se osjećati sito, zadovoljno i sretno – te vam meso neće nedostajati na tanjuru. Bilo da želite prakticirati bezmesan dan ili dva tjedno, živjeti vegetarijanskim načinom života ili pak samo želite isprobati neku ukusnu, novu kombinaciju okusa, upustite se u ovu kulinarsku avanturu u kojoj ćete puno toga dobrog naučiti.

Povrce
promo 

"Briljantno!", "U ovoj knjizi ima za svakoga ponešto" te "Jela su vibrantna i puna okusa, a ova knjiga nudi nam jednostavna i cjenovno pristupačna jela" - samo su neki od komentara na Jamiejevu novu knjigu 'Povrće'. Neka od povrtnih jela iz knjige od kojih cure sline su i hrskave marokanske mrkve sa sirupom od naranče i timijana, začinjena juha od pastrnjaka, topla salata od grožđa i radiča, ljetne tagliatelle, mediteranska riža s povrćem, povrtna musaka i brojna druga. A mi vam donosimo njegov recept za palačinke od heljde koji se također nalazi u knjizi. Jedna porcija sadrži 446 kcal, 15,8 g masti (od čega 4,7 g nezasićene masti), 15,8 g bjelančevina, 62,9 g ugljikohidrata (od kojih 33,8 g šećera), 0,8 g soli te 4,9 g vlakna.

jamie heljda
Mozaik knjiga Palačinke od heljde

PREKRASNE HELJDINE PALAČINKE, PEČENA RABARBARA I ŠLJIVE, KREMASTI JOGURT I USITNJENI LJEŠNJACI

ZA 4 PORCIJE, 30 MINUTA

2 velika jaja
180 g heljdinog brašna
300 ml polumasnog mlijeka
300 g rabarbare
8 zrelih šljiva
2 crvene ili obične naranče
4 žlice tekućeg meda
1 grančica svježeg ružmarina
40 g blanširanih lješnjaka
neslani maslac
4 pune žlice grčkog jogurta

1. Pećnicu zagrijte na 180 °C / plin na 4. U zdjelu razbijte jaja, dodajte brašno, mlijeko i prstohvat morske soli, umutite glatko tekuće tijesto, a do upotrebe ga stavite hladiti.

2. Rabarbari odrežite krajeve, narežite je na komadiće od 4 cm i stavite u lim za pečenje veličine 25 cm x 35 cm. Prepolovite šljive, izvadite im koštice, položite ih u lim s otvorenom stranom prema dolje. Po voću naribajte koricu naranče, prelijte ga njezinim sokom i pokapajte malo meda. Ubacite i grančicu ružmarina (dodat će skladnu, diskretnu notu), pa lim ubacite u pećnicu na 30 minuta ili dok voće ne omekša i počne se karamelizirati.

3. U mužaru malo istucite lješnjake, prepržite ih u suhoj teflonskoj tavi na srednje jakom plamenu da lagano požute, te ih usipajte u kakvu zdjelicu. Tavu vratite na plamen i malo je premažite maslacem. Tijesto za palačinke po potrebi razrijedite malom količinom vode, u tavu ulijte jednu zaimaču tijesta pa malo nagnite tavu da se lijepo razlije po dnu. Pecite palačinku dok se s obje strane lijepo ne zažuti i prebacite je na tanjur. Palačinke poslužite čim budu pečene, premažite ih jogurtom, dodajte pečeno voće, pospite ga izmrvljenim lješnjacima i prelijte onim finim sokom iz lima za pečenje. Kakva poslastica!

Zahvaljujući heljdinom brašnu palačinke će biti uistinu zanimljivog okusa, no slobodno upotrijebite i obično integralno brašno ako ga više volite.