U srcu smo sezone lisičarki, šumskih gljiva, i dobro je prisjetiti se da se ta žućkasta gljiva sve do kasne jeseni skriva u mladim šumama jele, bukve, breze, bora i hrasta, osobito na tlu bogatom mineralima. Svježe lisičarke jedu su svježe ili termički obrađene, odlične su za pripremu rižota, jela s tjesteninom, s jajima, mirisne jesenske juhe i krepka variva (posebno ukusno je ono s ječmom i lisičarkama), ali i sočnih pita i tartova. Ukoliko ih želite pospremiti za zimske jelovnike preporuka je blanširati ih, osušiti i zamrznuti, dok ih svježe zamotane u papiru u hladnjaku možete čuvati dva dana. Naš je savjet da ne čekate već da na najdoslovniji način zagrizete u najbolje od sezone.

Prhka pita s lisičarkama i lukom

Sastojci:

250 g brašna
125 g hladnog maslaca
50 ml vode
2 češnja češnjaka
1 vezica mladog luka
3 jaja
150 g crème fraîche
100 ml mlijeka
400 g lisičarki
50 g dimljene slanine
50 g sušenih rajčica
sol, papar

Priprema: umijesite glatko tijesto od 250 g brašna, 125 g hladnog maslaca, malo soli i 50 ml vode pa ga pokrivenog ostavite u hladnjaku pola sata. Za to vrijeme nasjeckajte dva češnja češnjaka te na kolutiće narežite vezicu mladog luka. Češnjak i mladi luk pirjajte na žlici maslaca oko tri minute. Umutite tri jaja, 150 g crème fraîche (ili gušćeg vrhnja za kuhanje) i 100 ml mlijeka pa začinite solju i paprom. U to umiješajte češnjak i mladi luk. Očistite i ovisno o veličini raspolovite 400 g lisičica. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Gljive pržite oko minute na žlici maslaca pa ih posolite i popaprite. Tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte u pravokutnik, položite u duguljasti valoviti kalup (15 x 30 cm), po tijestu posložite lisičarke, prelijte mješavinom luka i jaja s vrhnjem te pecite 30 minuta. Dok se pita peče, na trakice narežite i lagano popržite dimljenu slaninu. Nasjeckajte sušene rajčice iz ulja pa pečenu pitu ukrasite pripremljenom slaninom, rajčicama i timijanom.