Govoreći o curryju načelno uopće ne govorimo o jelu. Govorimo o mješavini začina koja potječe iz južne Indije a u brojnim je verzijama popularna u jugističnoj Aziji. Zanimljivo je kako u mješavina može sadržavati pet do čak trideset različitih začina, a osnova curry praha uglavnom su chili papričica, korijander, kurkuma, kim i piskavica. Dobrodošli su muškatni oraščić, kardamom, đumbir, češnjak, klinčić, komorač, cimet, gorušica, crveni i crni papar... a upravo je ta raznolikost glavna karakteristika omiljenog praha koji svakom jelu u koje se dodaje daje na posebnosti. Preporuka je da curry mješavinu potražite u trgovinama sa začinima.

profimedia-0219510268
Curry mješavine Foto: Profimedia

A planirajući jesenske tople i ukusne obroke nezaobilazan je i jesenski curry s bundevom. Za one koji žele proširiti listu slično odličnih jela predlažemo i curry u kojem će umjesto budneve svoje mjesto pronaći sezonske gljive. Dobar tek!

Sastojci:
1 krumpir
¼ bundeve narezane na kockice
sol
20 g smeđe leće
1 češanj češnjaka
½ crvenog feferona
2 mlada luka
1 žlica ulja
½ žličice curryja
125 ml povrtnog temeljca
1 žlica kokosova mlijeka

Priprema: krumpir ogulite i narežite na kockice. Popržite ga s kockicama bundeve na ulju pa kuhajte u slanoj vodi nekoliko minuta. Nastavite kuhati 4-5 minuta pa uspite leću. Nakon do 3 minute umiješajte protisnuti češnjak, nasitno nasjeckani feferon i luk narezan ukoso. Začinite curryjem i posolite. Podlijte temeljcem, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok leća ne omekša. Pred kraj umiješajte kokosovo mlijeko. Jelo po želji možete poslužiti s rižom.