U svojoj knjizi “Dalmatinska kuhinja”, izdanje iz 1951, Dika Marjanović-Radica, vrsna poznavateljice tradicionalne dalmatinske kuhinje promovira, među ostalim, kuhanje sa sezonskim namirnicama. U knjizi nudi, kako pišemo iz tjedna u tjedan, jestvenik baziran na godišnjem dobu, s jelima koja se rade od namirnice u sezoni. S obzirom da smo trenutno u jeseni i u sezoni rajčica, bavit ćemo se jesenskim jestvenikom te jelom koje se radi od rajčica - u ovom slučaju, donosimo recept za domaću juhu od rajčica, po uzoru na njezin.

Rajčica je važna namirnica u dalmatinskoj kuhinji. Prepoznata je kao namirnica koju je lako uzgajati a koja nudi različite mogućnosti pripreme. Tako u kuharici “Dalmatinska kuhinja” možemo naći recepte s rajčicom kao što su nadjevene rajčice, pečene rajčice, klasična i šporka šalša, pirjane rajčice, govedina sa sokom od rajčica, blitva s rajčicama, pirjani mladi grah s rajčicama, skuše s rajčicama, tripe s rajčicama… Uostalom, u velikoj većini umaka, rajčice su, uz luk i češnjak, važan sastojak, bez obzira radi li se o umaku za ribu ili meso.

profimedia-0077186006
Profimedia 

U današnjem nastavku rubrike bavit ćemo se domaćom juhom od rajčice koja je dio jesenskog jestvenika koji je Dika Marjanović-Radica predložila u svojoj “Dalmatinskoj kuhinji”

RUČAK:
Juha od rajčica sa žličnjacima od griza
Bravetina u rasolu, sa tvrdo kuhanom purom
Medenjaci

VEČERA:
Bravlje bržolice na ulju pečene
Salata od glavatog kupusa
Cata

Domaća juha od rajčica

Sastojci:
8 mesnatih rajčica
4 žlice ulja
1 mali luk
2 lista peršina
4 lista selena
1 češanj češnjaka
1 žličica šećera

profimedia-0625454876
Profimedia 

Priprema:
Rajčice dobro oprati i narezati na kockice. Zažutiti ih na luku i ulju te dodati ostale sastojke - peršin, selen, češnjak i šećer, uliti vode, posoliti i popapriti te pustiti da kuha oko pola sata. Dolijevati vodu po potrebi. Kad su rajčice skuhane, dobivena juha se procijedi te se u nju ubaci zaprška od 2 žlice ulja i 1 žlice brašna, da zagusti juhu. Juha se poslužuje s rižom ili sa žličnjacima od griza a možete u nju naribati i malo sira.