Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

George Clooney pravi vrhunska vina u Provansi

Slavni dvostruki oskarovac sa suprugom Amal kupio je imanje iz 18. stoljeća Domaine du Canadel gdje se prostire 25 hektara vinograda. Vinarija se posebno diči svojim roseom

Amal i George Clooney Izvor: StoryGourmet Press

Slavni holivudski glumac, redatelj, producent George Clooney i njegova supruga, ugledna odvjetnica Amal Clooney plijene pozornost gdje god se pojave, a sve češće može ih se vidjeti u Europi. Za svoje vjenčanje su odabrali romantičnu Veneciju, a poznato je i da često uživaju u kući na jezeru Como. Nedavno su kupili još jednu nekretninu u Europi, ovoga puta u Provansi u Francuskoj. Riječ je o Domaine du Canadel, vinskom imanju iz 18. stoljeća na kojem se uz raskošnu vilu s bazenom i teniskim terenom prostiru prekrasni vrtovi, jezero, maslinik i vinograd od 25 hektara.

 Izvor: StoryGourmet Press

 Izvor: StoryGourmet Press

Zahvaljujući biodinamičkom uzgoju vinograd u Domaine du Canadel je certificiran kao organski. Loze su raspoređene po ‘terasama’, a kameni zidovi oko njih ograničavaju eroziju i reguliraju temperature i protok kišnice. Vinarija Domaine du Canadel poznata je po specifičnoj proizvodnji vina i ručnoj berbi grožđa, a berbi i procesima odležavanja pridaje se velika pažnja. Svaka parcela vinograda bere se zasebno u idealnoj zrelosti i zasebno se vinificira. Svaki tank stoga ima svoje suptilnosti i svoj karakter. 

"Clooneyjev dolazak u Domaine du Canadel može nam samo učiniti dobro, cijeli kraj dobit će novu dimenziju", rekao jeljetos oduševljeno lokalni političar, gradonačelnik obližnjeg gradića Brignolesa, Didier Bremond.

 Izvor: StoryGourmet Press

U Hrvatskoj Clooneyjeva vina uvozi Vinolog, a u njihovom wine shopu mogu se pronaći dvije etikete vinarije Domaine du Canadel - rose i crni cuvee. Chateau Canadel rose, berba 2020 ima certifikat bio vina. Napravljen je od mješavine ručno branih sorti grožđa mourvedre, cinsault i grenache. Dominiraju arome breskve i egzotičnog voća. Vino ima lijep izbalansiran okus, punog tijela i težine. Definitivno nije svakodnevni rosé. Chateau Canadel crni cuvee, berba 2018. od sorti mourvedre, cinsault, grenache i syrah iz trsova koji su okrenuti prema jugu, dozrelih na puno sunca. Svaka sorta daje svoj doprinos i miješanjem daje neodoljivu kombinaciju. Maleno, crno grožđe mourvedre proizvodi vrlo taninsko vino, cinsault, grožđe svijetle kože, doprinosi značajnim aromama. Grenache dodaje tijelo, koncentraciju i živopisne okuse crvenog voća, dok syrah daje strukturu, slanost i note crno voće. I ovaj crni cuvee ima certifikat bio vina.

 Izvor: Profimedia

 Izvor: Profimedia

Magazin

Royals