U vrijeme jeseni uglavnom se, kad je voće u pitanju, baziramo na jabuke, pa od njih radimo razne slastice i napitke. No, što je s kruškama? I one su u sezoni a čini se da nekako uvijek padnu u drugi plan… Da bismo malo ispravili ovu nepravdu, odlučili smo potražiti recept za jednu specifičnu slasticu a to je - maslac od krušaka! Poznat vam je taj recept kad se radi s jabukom pa se kao rezultat dobije gusta, ukusna smjesa začinjena sa cimetom i klinčićima. S obzirom da su kruške cvjetnije od jabuka, našli smo recept u kojem se maslac radi s đumbirom, muškatnim oraščićem i malo kardamoma. Provjerite recept u nastavku i isprobajte ga kod kuće, trebat će vam jedno popodne ali rezultat je fantastičan - maslac od kruške odlično ide uz tost, prepečeni kruh ili svježe pecivo.

profimedia-0534296583
Profimedia 

Sastojci:

Cca 2 kg kruški (nemojte ih guliti)
1 zvjezdica anisa
2 žlice nasjeckanog svježeg đumbira
2 šalice vode
1 šalica soka od limuna
2 do 3 šalice šećera
1/2 žličice mljevenog kardamoma
1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1 žličica limunove korice

profimedia-0557347656
Profimedia 

Priprema:

Prvo skuhajte kruške - u veliki lonac stavite nasjeckane kruške, anis i đumbir. Dodajte 2 šalice vode i 1 šalicu limunova soka. Pustite da zavrije, smanjite vatru, poklopite i kuhajte dok kruške potpuno ne omekšaju, negdje od 25 do 40 minuta. Kad su skuhane, maknite lonac s vatre.
Uklonite anis iz smjese te je dobro procijedite - koristite sito i posudu u koju ćete cijediti. Sve krute tvari koje su ostale u situ - sjemenke, stabljike i sl., bacite.
Dobiveni pire ulijte u veliki, široki lonac. Za svaku šalicu pirea od krušaka dodajte 1/3 do 1/2 šalice šećera (prilagodite s obzirom na slatkoću krušaka). Promiješajte da se šećer otopi. Zatim dodajte kardamom, muškatni oraščić i koricu limuna. Kušajte i po potrebi prilagodite začine.
Sad sve skipa kuhajte na umjerenoj vatri, često miješajući kako se pire ne bi zalijepio za dno lonca i zagorio. Kuhajte dok smjesa ne postane prilično gusta, to može potrajati od 45 minuta do 2 sata, ovisno o količini.
U međuvremenu sterilizirajte staklenke za konzerviranje - prođite kroz kratki ciklus perilice posuđa, isperite ih i stavite u pećnicu na 100 stupnjeva na 10 minuta, ili ih stavite na rešetku za kuhanje u velikom loncu vode koju kuhajte 10 minuta.
Kad je maslac od krušaka spreman, ulijte ga u vruće, sterilizirane staklenke i zatvorite. Prijatno!