Tripice, goveđi jezik, nožice, želudac, svinjski bubrezi, žličnjaci od jetre, mozga ili slezene, rižot sa jetrom, punjeni želudac, bravlji drob… tek su neka od tradicionalnih jela čiji se recepti mogu naći u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice. Danas, na žalost, sve rjeđe znamo i pripremamo takva jela, djelomično jer nas ne privlače više takvi ukusi ili jer nam je priprema komplicirana a djelomično i zato jer za ta jela jednostavno - ne znamo. Istini za volju, neka od tih jela nam možda danas nisu baš ni privlačna, radije biramo jesti nešto čiji okus poznajemo i volimo, što je šteta jer često su ova jela, iako rađena od iznutrica i s pomalo odbijajućim nazivima, vrlo ukusna a i zdrava.
Danas ćemo pokušati barem malo popraviti tu nepravdu pa donosimo recept po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje”. Riječ je o pripremi goveđeg jezika koji je Dika Marjanović-Radica stavila i kao jedan od prijedloga jela u jesenskom jestveniku koji možete pogledati u nastavku.
Recept za goveđi jezik koji donosimo uključuje i povrće a iako mu za pripremu treba više sati i možda vam goveđi jezik nije baš najugodniji oku, konačan okus je itekako vrijedan truda.

RUČAK:
Špageti ili domaći rezanci s rajčicama
Goveđi jezik i pire od krumpira
Umaka od kapara
Cukarini korčulanski

VEČERA:
Starodubrovački naduvak
Smokve, grožđe

Goveđi jezik s povrćem
Sastojci:
Goveđi jezik
2 luka
2 žlice masti
goveđi temeljac
pire od rajčice
2 krumpira
2 mrkve
150g graška
peršin
sol i papar

Priprema:
Jezik dobro oprati i ocijediti. U lonac ugrijati mast, dodati dva cijela luka te jezik koji treba sa svake strane dobro prepržiti. Kad ste sigurni da je dobro prepržen, pomalo dolijevati goveđi temeljac, dodati malo pirea od rajčice, začiniti i pustiti da provrije. Nakon toga malo smanjiti vatru te pustiti da kuha poklopljeno sve dok ne omekša, po prilici tri sata. Zadnjih pola sata ubaciti unutra oguljeni krumpir, mrkvu i grašak. Kad je jezik gotov, izvaditi ga iz lonca, oguliti kožu i narezati na komade. Vratiti meso u lonac, dodati peršin i po potrebi još začina i spremno je za posluživanje.