Kao što već znamo iz prijašnjih izdanja naše rubrike “Iz Dikine kuhinje”, riba je itekako zastupljena u knjizi 'Dalmatinska kuhinja' Dike Marjanović-Radice. Ova vrsna autorica puno piše o ribi, kad predlaže jelovnike sastavljene po godišnjim dobima, poseban dio posvećuje jelovnicima samo s ribom i morskim plodovima. Preporučuje domaćicama što više i češće spremati morsku ribu jer je, kako kaže, to “zdrava i tečna hrana koja sadrži obilno vitamina, fosfora i joda”. Kako piše u Dikinoj kuharici, 300 vrsti ribe živi u našem moru, a oko 100 vrsta ih je dobro za jelo. Dika Marjanović-Radica ih u kuharici spominje 55 najpoznatijih, od arbuna, bukve, gavuna, preko grdobine, kovača i mačke pa do tune i palamide.

Danas se bavimo ovom zadnjom, palamidom, za koju u 'Dalmatinskoj kuhinji' stoji da se lovi u rano proljeće, ljeti i u jesen za vrijeme njezine seobe. Piše i da je vrlo dobra za jelo, da joj je meso sočnije od tune te da peče, radi na brudet i marinira. Mi ćemo danas donijeti recept po uzoru na njezin, za pečenu palamidu.

Spomenimo i da palamidu voli i hrvatski chef David Skoko koji kaže da je rado prezentira kao najiskoristiviju jeftinu plavu ribu u restoranskoj ponudi. Palamida inače dolazi iz porodice skombrida, vretenasta je tijela, brza ko torpedo. Hrani se sitnom plavom ribom i vrlo je agresivan predator. Ili, kako Skoko kaže "Kad ti se zakači na udicu vuče k'o luda".

Screenshot-2021-01-29-at-12.59.07
Instagram 

Pogledajte u nastavku prijedlog jesenskog jestvenika baziranog na ribi te recept za pečenu palamidu.

RUČAK:
Juha od kućica
Pečene kamenice
Palamida u tepsiji
Dalmatinski majonez
Salata
Grožđe

VEČERA:
Kuhana blitva i krumpir
Brgljuni kuhani i zalučeni

Pečena palamida

Sastojci:
Palamida od cca 1 kg
Kora jednog limuna, nasjeckana
Dva češnja češnjaka
4 listića peršina
1/4 maslinovog ulja
sol i papar
čašica octa

Screenshot-2021-01-29-at-12.58.49
Instagram (David Skoko) 

Priprema:

Ribu dobro oprati i očistiti te narezati na komade. Poredati ih jedan pored drugog, posuti ihlimunovom koricom, češnjakom i peršinom, posoliti i popariti te preliti uljem. Peći dok ne dobiju zlatno žutu boju - u pećnici ili na grill rešetki. Okretati nekoliko puta tijekom pečenja, a pred sam kraj zaliti s octom te odmah poslužiti. Ide odlično uz krumpir salatu te uz dodatni limun.