Simboličan je dan 11. studeni, kad se slavi Sveti Martin i mošt navodno postaje vino. No većini vina ipak treba puno više vremena da dosegnu pravu formu. Neka bijela i ružičasta na proljeće će biti spremna, druga će nas lijepo osvježavati ljeti, ozbiljnija bijela tek će najesen ili tijekom zime početi pokazivati sve što nude, a "teškaše" ćemo još čekati. Atletskim jezikom rečeno, to su srednjeprugaši i maratonci, ali ima i sprintera u bocama, vina ovogodišnje berbe koja su već u prodaji. Ova trica predstavlja bijelo te suho pa slađe crveno vino berbe 2021. koja se sad već sasvim lijepo piju, a i među hranom im je lako pronaći dobre prijatelje.

mlado
StoryGourmet Press Mlado DK 2021. Dvanajščak-Kozol, Dragoslavec, Međimurje. Cijena - 43,98 kn.

Šest mlađih vinara 2018. je pokrenulo projekt Mlado Međimurje kojim, po uzoru na kolege iz austrijskog dijela Štajerske, izlaze na tržište vinima od ranih sorata netom nakon što je berba kasnijih završila. Danas ih je 10, a vinarija Dvanajščak-Kozol iz Dragoslavca Mlado radi od bijelog i sivog pinota. Vino ima lijep voćni miris i očekivano je svježe, fino će gasiti žeđ iznenadi li nas još koji topliji dan, a pristajat će i pastrvama prelivenim vrhnjem pa zapečenima. Butelja je 43,98 kuna.

portugizac
StoryGourmet Press Mlado vino Portugizac Plešivica 2021. Krešimir Ivančić, Plešivica. Cijena - 36,98 kn.

Pod etiketom Griffin Dark Side Krešo Ivančić iz plešivičkog sela Plešivica od portugisca radi na tržištu dobro prihvaćeno pjenušavo vino kojem treba vremena da sazrije, ima i odležani mirni portugizac Dark Side, a mladi portugizac već prodaje. Portugizac su vinari su rado imali kako bi njime krijepili berače kasnijih sorata, a ostatak brzo prodali. I to u rinfuzi što su lako naplatili. Suhi portugizac fino se slaže s buncekom i kiselim zeljem, a litra Ivančićevog je u Vrutku 36,98 kuna.

portugizec
StoryGourmet Press Purtugizec 2021. Josip Braje, Lokošin Dol, Plešivica. Cijena - 32,50 kn.

Poluslatki portugizac napravio je Josip Braje iz Lokošina dola iz ovogodišnje berbe. Vremenske prilike omogućile su grožđu da nakupi više šećera pa se zaustavljanjem fermentacije čak i mlado vino moglo napraviti slađe nego što je uobičajeno. Vino se zove Purtugizec, što je stari plešivički naziv, a ima 18 grama neprovrela šećera. Ne osjeća se to kao prevelika slatkoća zato što vino ima izraženije kiseline, a zbog slasti odlično prati pikantne krvavice. Butelja je u vinari