Božićni ručak nezamisliv je bez ukusno pečene purice. A kako bi purica, baš kao i omiljeni prilozi, bila još ukusnija preporuka slavnih chefova je da pripremite gravy. Ovaj se umak priprema od ostataka pečenog mesa i povrća, često se koristi povrće kojim ste nadjenuli perad, a možete ga pripremiti i ranije te ga čuvati 3 do 5 dana u hladnjaku ili čak zamrznuti. To je i preporuka Gorodna Ramsaya, chefa koji ne može zamisliti blagdanski ručak, ali i ukusni sendvič bez ovog umaka. Donosimo recept slavnog chefa za pripremu blagdanskog gravy umaka za čiju pripremu dodajte i orahe te jabukovaču!

gravy
Profimedia Gravy je odličan dodatak pečenjima ali i pire krumpiru, knedlama od kruha, mlincima...

Blagdanski gravy

Sastojci (za 8 do 10 osoba)
slanina, ostaci pečenja purice, pileta ili junetine
1 luk
limun
3 grančice ružmarina
3 rajčice, nasjeckane
1 litra jabukovače
600 ml pilećeg temeljca
2 žlice tostiranih oraha
sol, papr

Priprema:
Ostatak tekućine od pečenja purice (pileta, junetine) prebacite u dublji lim za pečenje. Grubo nasjeckajte nekoliko komadića slanine, prepecite ih u tavi te dodajte u lim za pečenje. Ukoliko imate slaninu kojom ste omotali meso pri pečenju - dodajte. Nasjeckajte luk i jedan limun, dodajte i pirjajte. Dodajte 2 grančice ružmarina i nasjeckane rajčice. Kuhajte do 2 minute, te dodajte ostatke mesa. Kuhajte nekoliko minuta. Dodajte jabukovaču, sve dobro promiješajte i kuhajte dok se ne reducira na polovicu uz povremenu miješanje. Dodajte temeljac. Žlicom za izradu pirea usitnite povrće. Kuhajte na laganoj vatri 15 do 20 minuta, povremeno promiješajte sve dok se umak ne reducira za trećinu. Sklonite s vatre. Procijedite umak kroz sito u posudu uz povremeno pritiskanje sadržaja u situ. U posudu s procijeđenim umakom dodajte grančicu svježeg ružmarina, te kad sadržaj proključa sklonite s vatre. Grančicu ostavite nekoliko minuta potom je izvadite. Prije posluživanja zagrijte gravy te dodajte usitnjene, tostirane komadiće oraha. Umak poslužite u posudici te prelijte preko mesa ili priloga.