Na Badnjak se najčešće jede bakalar, riba koja živi na sjeveru ali je jako popularna na Mediteranu pa tako i kod nas. Prema legendi se popularnost bakalara na jugu može zahvaliti mletačkom plemiću iz 15.stoljeća, Pieru Queriniu koji je bakalar donio na naše područje. On je na jednom od svojih putovanja upao u oluju te je završio na Lofotskom otočju. Tamo su njega i posadu nahranili ribom koje su imali u izobilju - bakalarom. Na povratku kući, trgovac je ponio sa sobom nešto tog sušenog bakalara čime je započeo trend trgovine istom. Naime, u to vrijeme su samo bogataši jeli svježu ribu a siromašno stanovništvo bilo je osuđeno na onu sušenu.
Kao podsjetnik na tu siromašnu povijest ribara, i dan danas se za Badnjak jedu jela od sušenog bakalara - na bijelo, na crveno, kao složenac, a priprema se i u kombinaciji s povrćem ili pak pirja ili peče.

I u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice bakalar se spominje kao jelo za Badanjak ali i za posne dane općenito. Kako piše Dika Marjanović-Radica treba paziti kako se kupuje bakalar, treba biti “plosnat, bijel i kod ušiju proziran i da su mu peraje okrenute prema gore”. Također naglašava da su manji bakalari ukusniji od onih većih. Ako pak kupujemo suhi bakalar, što je najčešće praksa u Dalmaciji, valja ga dan dva prije kuhanja namočiti a onda i lagano protuči. Postoji i brža verzija namakanja suhog bakalara, tad se, kako piše u knjizi, “omota u vlažnu krpu te se stavi na paru, u pećnicu ili utisne u vrući pepeo da omekša.”

Što se tiče recepata za bakalar, u “Dalmatinskoj kuhinji” se može naći više recepata - bakalar kuhan kao delikatesa, bakalar u mlijeku, bakalar kuhan na morski način ali i bakalar na brudet te prženi bakalar. Upravo za ovaj zadnji donosimo i recept po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje”.

profimedia-0555866629.jpg
Profimedia 

Sastojci:
bakalar
sol
smjesa za palačinke
ulje za prženje

Priprema:
Omekšani, namočeni bakalar prvo prokuhati u vodi, posoliti, ocijediti, očistiti od kosti te narezati na lijepe komade. Zatim napraviti smjesu kao za palačinke u koju će se umočiti svaki komad ribe. Tako umočene komade pržiti u vrućem ulju s obje strane dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Servirati uz šalšu ili umak od slanih srdela i kapara i krumpir salatu.