Nakon božićnog gurmanskog uživanja, nije loše pripaziti malo na prehranu. Jedan od dobrih načina kako to napraviti je razumijevanje najboljeg načina pripreme određene hrane jer je to ključ za dobivanje najviše nutritivnih prednosti iz onoga što jedete. Uz neke vrste hrane, njihovo pečenje, kuhanje ili roštiljanje povećat će njihov nutritivni sadržaj. Ali, s drugima, žrtvujete kvalitetne sastojke dodavanjem topline. U nastavku donosimo neke od namirnica koje zapravo valja jesti sirove jer tako dobijemo najviše od njih.

profimedia-0339798740.jpg
Profimedia 

LUK

Sirovi luk može sniziti krvni tlak, pomoći u borbi protiv raka i zaštititi vas od srčanih bolesti zahvaljujući visokim koncentracijama flavonoida kvercetina. Naime, kada kuhate luk, on gubi svu svoju nutritivnu vrijednost. Studija iz 2012. pokazala je da su svojstva luka za zdravlje srca nestala za manje od 30 minuta kad se zagrijao u pećnici.

profimedia-0285514843.jpg
Profimedia 

ČEŠNJAK

Baš kao i luk, i češnjak je povrće koje ima antiagregacijske tvari, koje vam mogu pomoći u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Ali, kada zagrijete češnjak, on gubi antitrombocitnu aktivnost. Konzumiranje sirovog češnjaka najbolji je način da dobijete sve njegove prednosti.

profimedia-0260057270.jpg
Profimedia 

BROKULA

Ako jedete brokulu sirovu, ona će vas napuniti fitokemijskim sulforafanom, spojem protiv raka, koji također pomaže u prevenciji srčanih bolesti, upala i depresije. Naše tijelo brže apsorbira sulforafan kada jedemo sirovu brokulu. Kada se kuha, ovaj vrijedan nutrijent postaje manje dostupan a valja napomenuti i da se kuhanjem smanjuje i razina vitamina C.
Međutim, ako vam sirova brokula nije privlačna, kuhanje na pari ima najmanji učinak na hranjive tvari.

profimedia-0239003876.jpg
Profimedia 

CVJETAČA

Cvjetača je superhrana koja je toliko svestrana da je možete pretvoriti u ukusnu koru za pizzu ili je jednostavno skuhati i umočiti u rastopljeni sir. Puna je vitamina B, vitamina C i folne kiseline. Ali, kada kuhate ovo nevjerojatno povrće, hranjive tvari se šokantno smanjuju. Najbolji način da dobijete sve dobrobiti cvjetače je da je jedete sirovu. No, poput brokule, ako je trebate zagrijati, kuhanje na pari je najbolja opcija jer neće izgubiti sve svoje hranjive tvari.

profimedia-0528558345.jpg
Profimedia 

CRVENE PAPRIKE

Da, pečena crvena paprika je odličnog okusa, ali kada crvenoj paprici dodate toplinu, ona će uništiti vitamin C, i sva ta nutritivna dobrota je nestala. Ako pak crvenu papriku jedete sirovu, dobit ćete najbolje od nje!

profimedia-0348618687.jpg
Profimedia 

KELJ

Ovo povrće obiluje vitaminima A, C i K, zatim folatom, koji pomaže u razvoju i rastu mozga. Ali, kada kuhate kelj, toplina smanjuje, a ponekad i eliminira te zdravstvene prednosti. Umjesto kuhanja kelja, pokušajte ga dodati u salatu ili smoothie kako biste mogli uživati u svim njegovim nutriitivnim svojstvima.

profimedia-0347632767.jpg
Profimedia 

CIKLA

Cikla je vrlo hranjiva jer je izvor folata, vlakana, vitamina C i mangana. Ali, kada je zagrijete, cikla gubi oko 25 posto hranjivih tvari. Zato je probajte sirovu naribati i staviti u salatu. Ne samo da je i tako ukusna nego je definitivno najzdravija.

profimedia-0102263689.jpg
Profimedia 

SJEMENKE

Sjemenke su bogate korisnim hranjivim tvarima poput vitamina B1 i tiamina, ali ih morate jesti sirove kako bi imale pozitivan učinak na vaše tijelo. Iako su odlične za kuhanje i pečenje, sjemenke su najbolje koristiti sirove, same ili u salatama.

profimedia-0548799031.jpg
Profimedia 

ČOKOLADA

Jedan od razloga zašto industrijske čokoladice i čokoladni bomboni nemaju nutritivne prednosti je taj što čokolada prolazi proces zagrijavanja prije nego što postane slatkiš. Toplina smanjuje sve nutritivne prednosti čokolade i čini je nezdravom hranom.

To je šteta, jer čokolada ima mnoštvo prednosti. Može vam podići raspoloženje i obuzdati glad, ali u ovim blagodatima možete uživati samo s čokoladom koja nije prošla proces zagrijavanja, poput kakao zrna ili kakao praha. Nema okus kao bombon, ali je ipak nevjerojatno dobro.

profimedia-0326874375.jpg
Profimedia 

ODREZAK

Ovo niste očekivali, zar ne? Nema ništa opasno u jedenju sirovog mesa. Zapravo, mnoga jela, uključujući tatarski biftek, ostavljaju meso potpuno sirovo. Kada kuhate meso, toplina ubija neke enzime i otežava probavu. Sirova govedina obiluje vitaminom B, a neki vjeruju da je korisna za hormonalno i reproduktivno zdravlje.